Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑΔιαβάζουμε …αλλιώς! Μια μελέτη περίπτωσης στο Γυμνάσιο Κουτσοποδίου Άργους

Διαβάζουμε …αλλιώς! Μια μελέτη περίπτωσης στο Γυμνάσιο Κουτσοποδίου Άργους

Στα πλαίσια του μαθήματος της λογοτεχνίας τα παιδιά της πρώτης τάξης του Γυμνασίου Κουτσοποδίου, προσεγγίζουν το λογοτεχνικό βιβλίο από την οπτική της ελεύθερης ανάγνωσης, χωρίς περιορισμούς σελίδων και εξεταστέα ύλη.

Αφήνουν τη φαντασία τους ελεύθερη, συνομιλούν με τους ήρωες, μέσω της δημιουργικής γραφής, γίνονται οι ίδιοι ήρωες και κατανοούν, προβληματίζονται , λυτρώνουν και λυτρώνονται! Φέτος το βιβλίο « τα πουλιά στο χιόνι…» της βραβευμένης Τούλας Τίγκα οδήγησε τα παιδιά σε δύσκολα μονοπάτια, όπως αυτό της προσφυγιάς, της περιθωριοποίησης, της διαφορετικότητας, της μοναξιάς, της απώλειας, αλλά και της αγάπης, της συντροφικότητας, της προσμονής , της φαντασίας, της ανθρωπιάς! Καθοδηγητής τους η ίδια η συγγραφέας , η οποία χαιρέτησε την πρωτοβουλία μας και σε επικοινωνία με τα παιδιά έγραψε: «Νοερά, θα βρίσκομαι μαζί σας, όταν συγκεντρώνεστε στη βιβλιοθήκη του σχολείου σας και συζητάτε  τα διάφορα θέματα. Και να μην ξεχνάτε ποτέ ότι εσείς τα παιδιά , δημιουργείτε τον καινούριο, μελλοντικό κόσμο , χωρίς να κάνετε  τα λάθη που κάναμε ή κάνουμε εμείς οι μεγάλοι . Κρατείστε μόνο  τα θετικά στοιχεία που έχει κάθε γενιά, κάθε εποχή».

Συνεχίζουμε, λοιπόν, την προσπάθεια της φιλαναγνωσίας στο σχολείο μας, ελπίζοντας ότι το λογοτεχνικό βιβλίο θα βρει στην καρδιά όλων μας τη θέση που του αξίζει!

Κωνσταντίνα Δοντά
Καθηγήτρια φιλόλογος

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ