Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ αυτόματη πλατφόρμα για την α’ κατοικία έγινε... χειροκίνητη

Η αυτόματη πλατφόρμα για την α’ κατοικία έγινε… χειροκίνητη

Σοβαρή εμπλοκή στην εφαρμογή του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχει σημειωθεί, λίγα 24ωρα πριν φθάσουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών Θεσμών.

Όπως αποκαλύπτει το economistas.gr, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα λειτουργούσε πολύ σύντομα αυτόματη πλατφόρμα για την υποδοχή αιτήσεων προστασίας από δανειολήπτες, η πλατφόρμα που είναι έτοιμη να λειτουργήσει είναι… χειροκίνητη, καθώς δεν είναι σε θέση να αντλήσει βασικά στοιχεία από τις τράπεζες και αυτά συμπληρώνεται μόνο από τους οφειλέτες, χωρίς δυνατότητα διασταύρωσης.

Διαβάστε πώς αντέδρασαν οι Θεσμοί σε αυτή τη βασική ανεπάρκεια, που απειλεί να προκαλέσει καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου.

«Η διαδικασία επεξεργασίας των αιτημάτων προστασίας θα πρέπει να είναι απολύτως αυτοματοποιημένη», ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση των Θεσμών στο σχέδιο της ελληνικής πλευράς για λειτουργία της πλατφόρμας στο… χειροκίνητο μέχρι νεωτέρας και κάπως έτσι φαίνεται ότι πάμε για ένα νέο θρίλερ με την α’ κατοικία.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, σήμερα ή το αργότερο αύριο, θα πάρουν ΦΕΚ οι τεχνικές προδιαγραφές για την πλατφόρμα υποδοχής των αιτημάτων υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας. Ωστόσο, σε αυτήν την πρώτη φάση δεν είναι δυνατή παρά μόνο η λειτουργία βασικών αυτοματισμών. Είναι ενδεικτικό ότι αν μπει κανείς αυτήν τη στιγμή στο intranet, δηλαδή στην «κλειστή» ηλεκτρονική πλατφόρμα που δοκιμάζεται και ξαναδοκιμάζεται πριν τεθεί στη διάθεση του κοινού, θα διαπιστώσει ότι το σύστημα δεν μπορεί να αντλήσει αυτομάτως το παραμικρό στοιχείο π.χ. από τις φορολογικές δηλώσεις των ενδιαφερόμενων.

Ο στόχος είναι μέσα στα επόμενα 24ωρα κι αφού οι τεχνικές προδιαγραφές πάρουν τη «βούλα» του ΦΕΚ, να μπορεί η πλατφόρμα να αντλεί στοιχεία απευθείας από το TAXIS και τον ΕΦΚΑ. Αυτή η πιλοτική λειτουργία της πλατφόρμας, πριν ανοίξει για τους δανειολήπτες, θα μπει στο μικροσκόπιο των Θεσμών, οι οποίοι έρχονται στην Αθήνα τη Δευτέρα κι αν άρουν τις ενστάσεις τους, τότε ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την επίσημη λειτουργία. Ωστόσο, υπάρχει ένα… «μικρό» πρόβλημα, που καθιστά εξαιρετικά αβέβαιη τη θετική κατάληξη αυτού του test από τους Θεσμούς.

Οι τράπεζες έχουν διαμηνύσει ότι θα μπορέσουν να συνδεθούν με το σύστημα σε περίπου 1 μήνα από τώρα και πιέζουν έτσι ώστε να μην τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα ως τότε. Τι θα συμβεί αν ανοίξει πρόωρα το σύστημα; Πολύ απλά όσοι αιτούνται προστασίας θα συμπληρώνουν με το χέρι ποια είναι η οφειλή για την οποία ζητούν ρύθμιση και το σύστημα δεν θα μπορεί να διασταυρώσει αυτομάτως εάν αυτό το στοιχείο είναι ανακριβές, άρα αν ο δανειολήπτης πληροί ή όχι τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας!

Ως γνωστόν, ο βασικός «κόφτης» του νέου πλαισίου είναι το υπόλοιπο του δανείου που εκκρεμεί, συνεπώς εάν το σύστημα δεν μπορεί να φορτώσει αυτομάτως από τις τράπεζες, ποια είναι η οφειλή των αιτούμενων προστασίας, η αίτηση θα μένει σε εκκρεμότητα έως ότου οι τράπεζες μπορέσουν να διασταυρώσουν εάν το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου είναι όντως κάτω από τις 130.000 ευρώ ή κάτω από τις 100.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για επιχειρηματικό δάνειο.

«Θα γίνουν 100.000 αιτήσεις με στοιχεία “μαϊμού” και θα κολλήσει το σύστημα για 5 χρόνια», είναι ο φόβος των Θεσμών, όπως ακριβώς τον μεταφέρουν σε όσους «τρέχουν» τη διαδικασία, καθώς το κακό προηγούμενο του νόμου Κατσέλη με τις απίστευτες καθυστερήσεις τούς έχει κάνει δύσπιστους αν όχι κακόπιστους. Σημειωτέον ότι από τη στιγμή που υποβάλλεται η αίτηση ρύθμισης, εφόσον το σύστημα δεν την απορρίπτει λόγω κριτηρίων, «τρέχει» προσωρινή προστασία από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, συνεπώς εάν η διασταύρωση δεν είναι απολύτως αυτοματοποιημένη, δηλαδή σε πραγματικό χρόνο, τότε ανοίγουν «παράθυρα» για τους… πονηρούς. Κι αυτό είναι κάτι που οι Θεσμοί δεν φέρονται διατεθειμένοι να το ανεχθούν.

Πηγή: iefimerida.gr –

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ