Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΒενεζουέλα ώρα μηδέν! Mυρίζει εμφύλιο!

Βενεζουέλα ώρα μηδέν! Mυρίζει εμφύλιο!

Κλίμα εμφυλίου πολέμου στην Βενεζουέλα, με τους υποστηρικτές του Μαδούρο κι εκείνους του Γκουαϊδό να εμφανίζονται έτοιμοι… για όλα. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, απηύθυνε  άλλη μια έκκληση στον στρατό να τον βοηθήσει να ανατρέψει τον Νικολάς Μαδούρο, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν υπάρχει επιστροφή» στην προσπάθειά του αυτή.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος, από την πλευρά του, δεν έχει εμφανιστεί ακόμη. Η μόνη του δημόσια τοποθέτηση, ήταν ένα μήνυμα στο Twitter, στο οποίο… πληροφορούσε κάθε ενδιαφερόμενο πως έχει «νεύρα από ατσάλι«!
Όλα, πάντως, κρέμονται σε μια κλωστή. Παρόλο που κάποιοι στρατιώτες τάχθηκαν με το μέρος του Γκουαϊδό, η αντίδρασή τους έδειξε να «ξεφουσκώνει» σχετικά γρήγορα, πριν το βράδυ, όταν υπήρξε νέα κινητικότητα.Αυτή τη φορά προς το προεδρικό μέγαρο. Στρατιώτες και πολίτες που στηρίζουν τον Γκουαϊδό, φαίνονται σε βίντεο να κατευθύνονται προς την προεδρική κατοικία…Εκεί όπου οι υποστηρικτές του Μαδούρο έχουν… πιάσει θέση από νωρίς, ώστε να αποτρέψουν τυχόν απόπειρα εισβολής σε κυβερνητικά κτίρια…

Νωρίτερα, μια ομάδα στρατιωτικών ξεσηκώθηκε και ξέσπασαν βίαια επεισόδια έξω από μια αεροπορική βάση, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τουλάχιστον ένας αξιωματικός.
Αρκετές δεκάδες ένοπλοι στρατιώτες που συνόδευαν τον Γκουαϊδό συγκρούστηκαν με συναδέλφους τους που στηρίζουν τον Μαδούρο έξω από τη βάση Λα Καρλότα του Καράκας.
Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίντο, προειδοποίησε την αντιπολίτευση ότι θα είναι υπεύθυνη για το «λουτρό αίματος» ενώ την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Γκουαϊδό στις ΗΠΑ, Κάρλος Βέκιο, καλούσε τον λαό «να παραμείνει στον δρόμο».

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Μαρακαΐμπο, το Σαν Κριστόμπαλ, το Μπαρκισιμέντο και τη Βαλένσια.

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ