Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΟ Τριντό απέπεμψε από το κόμμα του δύο πρώην υπουργούς

Ο Τριντό απέπεμψε από το κόμμα του δύο πρώην υπουργούς

Την αποπομπή από το κυβερνών Φιλελεύθερο κόμμα δύο πρώην υπουργών, οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο της κυβερνητικής κρίσης στον Καναδά ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζάστιν Τριντό.

 

Η Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, και η Τζέιν Φίλποτ, πρώην υπουργός Προϋπολογισμού, αποπέμφθηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα των Φιλελεύθερων, λίγο καιρό μετά τις παραιτήσεις τους, εν μέσω της θύελλας που ξέσπασε από τις καταγγελίες της πρώτης περί πολιτικής παρέμβασης του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του σε μια δικαστική έρευνα.

Ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του βρίσκονται αντιμέτωποι με μία πολιτική κρίση τους τελευταίους δύο μήνες, μετά τις καταγγελίες της Ουίλσον-Ρέιμπουλντ ότι της ασκήθηκαν «ανάρμοστες» πιέσεις για να παρέμβει στη δικαιοσύνη ώστε η έρευνα σε βάρος της καναδικής κατασκευαστικής SNC-Lavalin για μια υπόθεση διαφθοράς στη Λιβύη να μην καταλήξει στα δικαστήρια. Η δημοσιοποίηση ντοκουμέντων που έδωσε η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή που έχει επιφορτιστεί να εξετάσει την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένης μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον διευθυντή της δημόσιας διοίκησης του Καναδά που είχε ηχογραφηθεί εν αγνοία του, ξανάφερε στα πρωτοσέλιδα την κρίση.

Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης είχε υποβιβαστεί σε υπουργό Αρμόδια για τις Υποθέσεις των Βετεράνων στον μίνι-ανασχηματισμό στις αρχές Ιανουαρίου, προτού υποβάλει την παραίτησή της στα μέσα Φεβρουαρίου. Η ίδια χαρακτήρισε τον υποβιβασμό της συνέπεια της άρνησής της να υποκύψει στις πιέσεις που ερίζει ότι της ασκήθηκαν από τον Τριντό και το περιβάλλον του.

Δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως το σκάνδαλο ίσως οδηγήσει τους Φιλελεύθερους σε βαριά εκλογική ήττα τον Οκτώβριο, μολονότι στα τέλη της περασμένης χρονιάς φάνταζαν το φαβορί της αναμέτρησης.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ