Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣυμβουλές προστασίας της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας

Συμβουλές προστασίας της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας

Συμβουλές προστασίας προς τους πολίτες εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας που θα χτυπήσει τη χώρα μέσα στις επόμενες ώρες.

Αναλυτικότερα, ενόψει της επιδείνωσης του καιρού, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, συμβουλεύει τους πολίτες σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, τα εξής: –

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. – Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδροροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. – Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων. – Να προφυλάσσονται αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφεύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα. – Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια). – Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λ.π.

Το έκτακτο της ΕΜΥ Έκτακτο δελτίο για κακοκαιρία εξέδωσε η ΕΜΥ που προειδοποιεί για μεταβολή του καιρού από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (28-03-2019) και από τα δυτικά. Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους.

Πιο αναλυτικά: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν: α. την Πέμπτη (28-03-2019) τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του νοτίου ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο και μέχρι το μεσημέρι την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Σταδιακά από τις μεσημβρινές ώρες τις Κυκλάδες (κυρίως τις νότιες) και την Κρήτη και από το βράδυ τα Δωδεκάνησα. β. την Παρασκευή (29-03-2019) τις Κυκλάδες (κυρίως τις νότιες) τις πρωινές ώρες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, που από τις απογευματινές ώρες σταδιακά θα εξασθενήσουν. Τους πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικούς άνεμους: που η ένταση τους θα φτάσει τα Θ και βαθμιαία την Πέμπτη (28-03-2019) αρχικά στο Ιόνιο και μέχρι το βράδυ στο Αιγαίο, τα 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται στο Ιόνιο από το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ στο Αιγαίο οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι προβλέπεται να διατηρηθούν μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου (30-03-2019).

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ