Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΣυναγερμός για το βακτήριο Xylella fastidiosa - Νέα κρούσματα σε Πορτογαλία και...

Συναγερμός για το βακτήριο Xylella fastidiosa – Νέα κρούσματα σε Πορτογαλία και κεντρική Ιταλία – Τι μας είπε η Ντίνα Σπανού

H εξάπλωση του καταστροφικού βακτηρίου Xylella σε χώρες της Μεσογείου (Πορτογαλία, Ισπανία Γαλλία και Ιταλία) είναι η σημερινή απειλή για πολλές καλλιέργειες.

ΒΙΝΤΕΟ:

 

Όπως μας τόνισε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, γεωπόνος Δημήτρης Δήμου πριν μερικές ημέρες στην εκπομπή του ΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑtv “Διάλογοι” του δημοσιογράφου Βασίλη Ζώη, η Xyllela πλήττει ελιές, εσπεριδοειδή, αμπέλια, βερικοκιές, ροδακινιές κ.α και χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε να μην περάσει στη χώρα μας, ενώ επισήμανε -μεταξύ άλλων- πως όσοι πολίτες επισκέπτονται το εξωτερικό δεν θα πρέπει να επιστρέφουν στην Ελλάδα με φυτά στις αποσκευές τους.

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο καλλωπιστικό φυτό Πολύγαλα και στη σημασία του, αφού είναι το κύριο φυτό διασποράς του βακτηρίου ιδιαίτερα στην Κορσική.

Σήμερα με νέα παρέμβαση της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Αργολίδας μας ενημερώνει μέσω της γεωπόνου κας Ντίνας Σπανού για νέα κρούσματα που σημειώθηκαν σε Πορτογαλία κια Ιταλία.

Ο συναγερμός σήμερα είναι μεγάλος αφού έχει διαπιστωθεί ότι καλλωπιστικά ( πολύγαλα, πικροδάφνη, λεβάντα, δενδρολίβανο

μυρτιά, ακακίες ), αυτοφυή φυτά (μολόχα, γλυστρίδα, μηδική) και δασικά (πλάτανος, βελανιδιά, ευκάλυπτοι), μπορούν να προσβληθούν από το βακτήριο.

Επειδή βρισκόμαστε στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου της ελιάς ενημερώνουμε τους ελαιοκαλλιεργητές ότι η Υπηρεσία μας, (Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου) βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης της λήψης δειγμάτων ελιάς από τις φυτωριακές μονάδες του Νομού και αποστολής τους στο αρμόδιο εργαστήριο του Μ.Φ.Ι,. για τον έλεγχο της ύπαρξης του παθογόνου βακτηρίου Xylella fastidiosa. Στη συνέχεια εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις εγκρίνεται η έκδοση και ανατύπωση Φυτοϋγειονομικού Διαβατηρίου. Σημειώνουμε ότι δενδρύλλια

ελιάς δεν επιτρέπεται να διακινηθούν χωρίς να συνοδεύονται από Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

Επισημαίνεται από την παραπάνω υπηρεσία, προςσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως είναι, τα φυτώρια, τα κέντρα κήπου, τα ανθοπωλεία, οι εταιρείες διεθνών μεταφορών, οι παραγωγοί, οι συνεταιρισμοί, οι γεωπόνοι του δημοσίου, των δήμων, των καταστημάτων εμπορίας γεωργικών φαρμάκων, τα τελωνεία, οι Δήμοι και οι εργολάβοι δημοσίων κηποτεχνικών έργων αλλά και οι πολίτες, την επικινδυνότητα και τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για τις καλλιέργειες της περιοχής (ελιές, εσπεριδοειδή, αμπέλια, βερυκοκιές, ροδακινιές κ.α..) η είσοδος της Ξυλέλλας στο Νομό.
Είναι λοιπόν εθνική αλλά και νομική υποχρέωση όλων των εμπλεκόμενων να συμβάλλουν με τις ενέργειές τους στην αποτροπή εισόδου του καταστροφικού αυτού βακτηρίου στην Ελλάδα.

Στην ανάρτηση αυτή οι σημερινές δηλώσεις της κας Σπανού, αλλά και το βίντεο με το τι είπε ο κ. Δήμου πριν μερικές ημέρες στην εκπομπή του Βασίλη Ζώη.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ