Πρόταση για τις επετειακές εκδηλώσεις με θέμα «Ναύπλιο και 1821» διακόσια χρόνια μετά

- Advertisement -

Επίκαιρο. Η ημέρα βλέπετε…

Με αίτηση στο δημοτικό συμβούλιο ο συνδυασμός ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ στις 10-9-2018 (Α.Π. 16306) κατέθεσε μια πρόταση να εξετάσει το δημοτικό συμβούλιο την δυνατότητα να γίνουν στο Ναύπλιο επετειακές εκδηλώσεις με θέμα «Ναύπλιο και 1821» διακόσια χρόνια μετά.

- Advertisement -

Το θέμα αυτό δεν θεωρήθηκε σημαντικό από το δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και ποτέ δεν μπήκε για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν είναι το μόνο. Σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο, το έχουμε ξαναγράψει, η αντιπολίτευση παίζει διακοσμητικό ρόλο για τη σημερινή πλειοψηφία.

Όταν μάλιστα μου πήραν συνέντευξη σ ένα μέσο ενημέρωσης του νομού με ρώτησαν αν πιστεύω ότι κάποιος θα είχε αντίρρηση σε αυτή τη πρόταση. Αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων ότι πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν αυτιά να ακούσουν προτάσεις. .

Απλά επετειακά το επαναφέρω.
Διαβάστε αναλυτικά την πρόταση:
Όπως είναι γνωστό 2021 θα γίνουν επετειακές εκδηλώσεις σε σχέση με τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Εκδηλώσεις προγραμματίζονται από πολλούς φορείς και από την Βουλή των Ελλήνων. Η πόλη του Ναυπλίου είχε ένα σημαντικό ρόλο κατά την διάρκεια της επανάστασης αλλά και τα επόμενα χρόνια. Προτείνουμε ο δήμος να ορίσει μία επιστημονική επιτροπή με φορείς και πρόσωπα, τα οποία θα εξετάσουν το θέμα “Ναύπλιο και επανάσταση 1821”.

Στην επιτροπή θα μπορούσαν να μετέχουν ο εκάστοτε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, φορείς όπως Ίδρυμα Καποδίστρια, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους νομού Αργολίδας, ο Σύλλογος Φιλολόγων, η Βιβλιοθήκη Παλαμήδης, ο Σύλλογος Παλαμήδης κ.λπ, καθώς και πρόσωπα που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο κ.λπ.

Η επιτροπή θα έχει ως αντικείμενο τη διοργάνωση εκδηλώσεων, την ανάθεση ή χρηματοδότηση ιστορικών μελετών και τέλος της δημιουργίας μιας ψηφιακής βάσης δεδομένων, με ιστορικά ντοκουμέντα ή παραπομπές σε άλλες ηλεκτρονικές διευθύνσεις με αναφορές και στοιχεία για το ρόλο της πόλης στην ιστορική στιγμή της επανάστασης του 1821.
Αυτή η βάση δεδομένων θα μπορούσε να αποτελέσει εξέλιξη του ψηφιακού προγράμματος ΚΟΙΤΙΔΑ που ήδη έχει ο δήμος αλλά δεν είναι ακόμα ανοικτό στο κοινό (γνωστό πρόβλημα με τη μη κατοχύρωση του ονόματος και της αδυναμίας δημόσιας πρόσβασης στα δεδομένα).
Πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό θα συμβάλει και η πόλη μας στη γενικότερη προετοιμασία των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Υ.Γ. Στην αίτηση από αβλεψία είχαμε ξεχάσει αν αναφέρουμε ότι ένα σημιτικός φορές της πόλης που θα μπορούσε να βοηθήσει είναι και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα ΠΛΙ

Φωτογραφίες Από τις εκδηλώσεις εορτασμού των 100 χρόνων από την επανάσταση του 1821 στο Ναύπλιο. 29/11/1930 στο Πάρκο Κολοκοτρώνη
Υ.Γ. Στην αίτηση από αβλεψία είχαμε ξεχάσει αν αναφέρουμε ότι ένα σημιτικός φορές της πόλης που θα μπορούσε να βοηθήσει είναι και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ί ίδρυμα ΠΛΙ

Μπάμπης Αντωνιάδης

- Advertisement -

________________