Ο Μπάμπης Αντωνιάδης για τα νέα πεζοδρόμια στην είσοδο του Τολού

- Advertisement -

Ο Μπάμπης Αντωνιάδης για τα νέα πεζοδρόμια στην είσοδο του Τολού.

“Τσουρούτικο” Μια λέξη που μου θυμίζει τη γιαγιά μου Μαριγώ, τη μανά μου και τη θεία μου, την Τούλα. Όταν έβλεπαν να φοράμε κάτι στενό μας έλεγαν «που το βρήκες αυτό το τσουρούτικο πράγμα;» Μέχρι τώρα πίστευα ότι ήταν μια λέξη δικής τους προέλευσης, μέχρι που είδα ότι προέρχεται από την τούρκικη λέξη çürüt, αόριστο του ρήματος çürür (φθείρω ή απώλεια ανθεκτικότητας στα τούρκικα ).

- Advertisement -

Αυτή ακριβώς η λέξη «τσουρούτικο», μου ήλθε στο μυαλό όταν είδα την κατασκευή του νέου πεζοδρομίου στο Τολό, από το γήπεδο μέχρι την είσοδο της δημοτικής κοινότητας.
Ξέρετε είναι αυτά τα πεζοδρόμια διακοσμητικού χαρακτήρα, όπου ο ένας δύσκολα περπατάει δίπλα στον άλλο. Φανταστείτε ότι στο πεζοδρόμιο πλάτους 1.80 μ. έχει προγραμματιστεί να μπουν και φώτα! Το ωφέλιμο πλάτος θα είναι μικρότερο από 1.50 μ.

Όταν το θέμα της έγκρισης της μελέτης ήλθε για συζήτηση, πρώτα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και μετά στο Δημοτικό Συμβούλιο, διαφώνησα και πρότεινα τα εξής:
Το πεζοδρόμιο να είναι μεγαλύτερο σε πλάτος και να καταλάβει και μέρος του δρόμου. Η μελέτη να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για την κατασκευή ενός πεζόδρομου, που διαμορφώνει την είσοδο της δημοτικής κοινότητας του Τολού και να περιλαμβάνει για παράδειγμα θέσεις ενημέρωσης, στάσεις προσωρινής στάθμευσης , οργάνωση πινακίδων κατεύθυνσης σε σχέση με τα ξενοδοχεία, φυτοτεχνική διαμόρφωση κ.λπ. Φυσικά, όπως συμβαίνει με όλα τα θέματα που προτείνει η αντιπολίτευση στο δήμο, δεν έγινε τίποτα αποδεκτό.

Με την πρόταση αυτή πιστεύω ότι θα διαμορφωνόταν σταδιακά μια αξιοπρεπής είσοδος στο Τολό. Μια είσοδος όπου ο επισκέπτης, πριν μπει στο χωριό, θα είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τη δημοτική κοινότητα, τον πολεοδομικό σχεδιασμό της, τα δωμάτια ή τα ξενοδοχεία. Ταυτόχρονα, οι πινακίδες κατεύθυνσης για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα μπορούσαν να σχεδιαστούν ενιαία, ώστε να υπάρχει μια ομοιομορφία και μια τάξη στην είσοδο.

Τα πεζοδρόμια να υπάρχουν για να περπατούν οι πεζοί παρέα και όχι ο ένας πίσω από τον άλλο. Ταυτόχρονα, να εκπονηθεί μια φυτοτεχνική μελέτη για τις κατάλληλες φυτεύσεις, ώστε η εικόνα εισόδου να σε προδιαθέτει για μια περιποιημένη κοινότητα. Και μιλάμε για έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς του νομού…

Ο σχεδιασμός αυτός θα έπρεπε επίσης να είναι συνολικός, έως και τον κυκλικό κόμβο της Ασίνης, και να σχεδιαστεί αντίστοιχα και για τις δύο εισόδους του Τολού (και από την πλευρά της Αρχαίας Ασίνης). Εξάλλου, πολλοί συμπολίτες μας και τουρίστες χρησιμοποιούν αυτό το γύρο, χειμώνα και καλοκαίρι, για το περπατήματά τους. Μ΄ έναν συνολικό σχεδιασμό, σταδιακά, όταν θα υπήρχαν χρήματα θα υλοποιούσαμε το έργο.

Αυτός του είδους ο σχεδιασμός θα μπορούσε να προβλέπει και τη δημιουργία ενός ποδηλατοδρόμου. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια τουριστική περιοχή, όπου θα πρέπει να προσπαθούμε να σχεδιάσουμε σύγχρονες υποδομές για την ανάπτυξη μορφών εναλλακτικού τουρισμού.
Τη μελέτη αυτή εγώ δεν την ψήφισα. Θεωρώ ότι είναι ένα έργο, όπως και πολλά άλλα βέβαια, ενταγμένο στη λογική της βιτρίνας (το κάνουμε για να το κάνουμε και να το παρουσιάσουμε προεκλογικά).

Μπάμπης Αντωνιάδης

- Advertisement -