Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΟ Τσίπρας με τον τρόπο του άδειασε τον Πολάκη -Το μήνυμα που...

Ο Τσίπρας με τον τρόπο του άδειασε τον Πολάκη -Το μήνυμα που έστειλε

Σιωπή με τον τρόπο του επέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας στον Παύλο Πολάκη, με αιχμές εναντίον του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός δείχνει να εκτιμά ότι το ύφος του «τσαμπουκά» που περνάει ο Παύλος Πολάκης κάνει ζημιά στην κυβέρνηση και συγκαλύπτει και τη θετική οικονομική ατζέντα όπως την ονομάζει -τις παροχές δηλαδή- που θέλει να αναδείξει το Μαξίμου στον δρόμο για τις κάλπες.

Έτσι, όλα δείχνουν ότι οι μεταμεσονύκτιες αναρτήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στο Facebook θα πάρουν τέλος, τουλάχιστον αυτές με το αγοραίο στιλ, όπως επίσης και οι καθημερινές του εμφανίσεις στα κανάλια. Το μήνυμα του πρωθυπουργού χθες από το υπουργικό συμβούλιο ήταν κωδικοποιημένο αλλά σαφές:

«Μην παρασύρεστε σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος για να θολώσει τα νερά. Να αφήσουμε τις Κασσάνδρες της καταστροφής να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παραπολιτικού κουτσομπολιού», είπε, υπονοώντας εμφανώς τον θορυβώδη αναπληρωτή υπουργό Υγείας, που εξελίσσεται σε αγκάθι για τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και ενοχλεί με το ύφος του πολλά στελέχη του κόμματος.

Η ενόχληση του Μαξίμου έχει, φυσικά, να κάνει και με την επικοινωνιακή διαχείριση του υπερβολικού και αδικαιολόγητου δανείου του κ. Πολάκη από την Τράπεζα Αττικής. Μετά τον σάλο που προκάλεσε το μέγεθος του καταναλωτικού δανείου (100.000 ευρώ), το οποίο δόθηκε σε μια εποχή που οι τράπεζες δανείζουν με το σταγονόμετρο πολύ μικρότερα ποσά και με αμφίβολες εγγυήσεις (το σπίτι στα Σφακιά είναι ήδη υποθηκευμένο σε άλλο δάνειο 300.000 ευρώ), η παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος, που έκρινε ότι δόθηκε νομότυπα, έδωσε στην κυβέρνηση το πάτημα για να περάσει στην αντεπίθεση.

Και να ξεδιπλώσει το αγαπημένο της αφήγημα για τα παραδοσιακά, διαπλεκόμενα και κρατικοδίαιτα ΜΜΕ -από τα παλαιά θαλασσοδάνεια- που επιτίθενται στην κυβέρνηση με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Όπως το έκανε στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ζημιά ωστόσο είχε γίνει. Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο Παύλος Πολάκης άρχισαν να απολογούνται για το αν έγινε ή όχι ηχογράφηση του Γιάννη Στουρνάρα, αν η ηχογραφημένη συνομιλία τους παραδόθηκε αυτολεξεί σε σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ ή όχι, αν… απομνημόνευσε τη συνομιλία ο Παύλος Πολάκης και άλλα τινά, τα οποία θα ελέγξει πλέον ο εισαγγελέας.

Το αγοραίο στιλ διώχνει

Το ύφος Πολάκη, όμως, και η διαρκής του σύγκρουση με δημοσιογράφους και πολιτικούς, όπως εκτιμά το Μαξίμου, προκαλούν ζημιά και για ακόμη έναν λόγο. Η πόλωση που προκαλεί μπορεί να συσπειρώνει τους φανατικούς της ριζοσπαστικής Αριστεράς και τους αντισυστημικούς, ενοχλεί όμως και απομακρύνει όσους ψηφοφόρους από την Κεντροαριστερά μπορεί να απογοητεύθηκαν από τη στάση του ΚΙΝΑΛ στο Μακεδονικό (και τις κορώνες ορισμένων Νεοδημοκρατών), ενώ υπονομεύει και το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα περί επιστροφής στην κανονικότητα και στροφής στη Σοσιαλδημοκρατία.

Νέα επίθεση της «Εφημερίδας των Συντακτών»: Επρεπε να έχει πάει σπίτι του από καιρό

Το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το αποτυπώνει ίσως με τον καλύτερο τρόπο η σημερινή επίθεση της «ΕφΣυν» στον Παύλο Πολάκη. Και για το δάνειό του και για την ηχογράφηση του Γιάννη Στουρνάρα. Σε άρθρο που υπογράφει ο νέος διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας, Σωτήρης Μανιάτης, αναφέρεται:

«Δεν προβληματίζει κανέναν το γεγονός ότι εκταμιεύεται από έναν πολιτικό -και μάλιστα υπουργό- ένα ποσό τέτοιου ύψους ως καταναλωτικό δάνειο, δηλαδή μετρητά στο χέρι, σε μια προεκλογική χρονιά; Είθισται, αλήθεια, υπουργός να τηλεφωνεί στον κεντρικό τραπεζίτη, να τον μαγνητοφωνεί, να του υποδεικνύει τι να κάνει και, ούτε λίγο ούτε πολύ, να απειλεί σε περίπτωση που δεν το… πράξει; Μετέπειτα, ενώ έχει εμφανιστεί πλήρως ο διάλογος, είναι δυνατόν να υποστηρίζει ότι δεν ηχογράφησε τη συνομιλία τους; Μας φαίνονται όλα αυτά φυσιολογικά;

Η εισαγγελική παρέμβαση ήταν αναμενόμενη αλλά λίγο θα έπρεπε να απασχολεί αν πρόκειται για υποκλοπή ή όχι, αν παραποιήθηκε ή όχι η συνομιλία του κ. Πολάκη με τον κ. Στουρνάρα. Στην κυβέρνηση όμως, αλήθεια, θεωρούν ότι τέτοιες ενέργειες από υπουργούς είναι επιτρεπτές; Και θα το ρίξουν και πάλι στο «τι να κάνουμε, έτσι είναι ο χαρακτήρας του αλλά κάνει δουλειά και είναι έντιμος»;

Βέβαια, θα μου πείτε το ύφος, το ήθος και η αμετροέπεια του κ. Πολάκη είναι γνωστά και θα έπρεπε να έχει πάει σπίτι του εδώ και καιρό, από τότε που εμφανίστηκε με προκλητικό τρόπο σε εκδήλωση στο υπουργείο του να καπνίζει! Αλλά αυτά προφανώς σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα δυστυχώς…».

Σημειώνεται ότι την τελευταία φορά που η «ΕφΣυν» επετέθη σε κυβερνητικό στέλεχος ήταν στον Πάνο Καμμένο, λίγο πριν από το οριστικό διαζύγιο του προέδρου των ΑΝΕΛ με τον Αλέξη Τσίπρα. Ενώ εναντίον του Παύλου Πολάκη είχε προηγηθεί και άρθρο της εφημερίδας με τον εύγλωττο τίτλο «Σαχλαμαρόμαγκας», που πολύ είχε ενοχλήσει τον αναπληρωτή υπουργό.

Όλα δείχνουν ότι το γυαλί έχει σπάσει…

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ