Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΕνημερώσεις από την «Ελπίδα Ζωής» σε τρία δημοτικά σχολεία

Ενημερώσεις από την «Ελπίδα Ζωής» σε τρία δημοτικά σχολεία

Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις στους μαθητές, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αργολίδας «Ελπίδα Ζωής», υλοποίησε ένα ακόμα πρόγραμμα με θέμα «Ένα σχολείο ελεύθερο καπνού», στις 14 και 18 Φεβρουαρίου, για τους μαθητές του Ε2 μαθητικού τμήματος του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άργους.

 

Οι δύο δίωρες συναντήσεις, του προγράμματος έχουν στόχο την ενημέρωση των παιδιών, μέσα από βιωματικές διαδικασίες (παιχνίδια, συζήτηση και δραστηριότητες) σε θέματα χρήσης καπνού καθώς και τις επιπτώσεις από την υιοθέτηση της αντίστοιχης συμπεριφοράς, την ενίσχυση της κριτικής σκέψης τους απέναντι στις κοινωνικές επιρροές και την ενίσχυση της αντίστασης στην πίεση των συνομηλίκων καθώς και την ευαισθητοποίηση τους για την επεξεργασία των κινήτρων και των επιλογών τόσο των ιδίων, όσο και των άλλων.

Το πρόγραμμα πραγματοποίησε το στέλεχος του Κέντρου Πιπίνα Μάρκου-κοινωνική λειτουργός.

“Όταν ένα άγγιγμα με ενοχλεί”

Συνεχίζοντας την συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Κουτσοποδίου το Κέντρο, πραγματοποίησε δυο ακόμα βραχείες παρεμβάσεις με θέμα «Όταν ένα άγγιγμα με ενοχλεί…», μια για τους μαθητές της Α τάξη και μια για τους μαθητές των Β1 και Β2 μαθητικών τμημάτων, τη Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου.
Τα παιδιά αναγνώρισαν τα ασφαλή και μη ασφαλή αγγίγματα καθώς και το δικαίωμά τους να λένε όχι όταν κάτι τα ενοχλεί.
Στη συνέχεια όρισαν τον προσωπικό τους χώρο σαν μια αόρατη φυσαλίδα και καθόρισαν τους ανθρώπους τους οποίους εμπιστεύονται και θεωρούν σημεία αναφοράς στη ζωή τους και στην προστασία τους.
Τέλος τα παιδιά επεξεργάστηκαν την έννοια των μυστικών, τις απειλής και των δώρων σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν την έννοια της προστασίας εαυτού και της ενίσχυσης του αυτοσεβασμού.

Τις παρεμβάσεις υλοποίησαν τα στελέχη του Κέντρου Πιπίνα Μάρκου και Βασιλική Γεωργιλά-κοινωνικές λειτουργοί.

«Διαδίκτυο… αυτός ο άγνωστος φίλος μας»

Τέλος, το Κέντρο υλοποίησε, στις 13, 15 και20 Φεβρουαρίου, πρόγραμμα για τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης 6ου  Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου, με θέμα «Διαδίκτυο …αυτός ο άγνωστος φίλος μας».

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διάρκειας τριών δίωρων συναντήσεων.
Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, συζήτηση, παιχνίδια κα, τα παιδιά μίλησαν για τη σχέση που έχουν με το διαδίκτυο αναγνωρίζοντας τα οφέλη του καθώς αποτελεί χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας, μάθησης, δημιουργίας, διασκέδασης, ψυχαγωγίας.
Η αλήθεια είναι ότι με ένα κλικ μπορούν να μάθουν, να παίζουν, να συνομιλούν. Με ένα κλικ όμως μπορούν και να έρθουν αντιμέτωπα με κινδύνους και δύσκολες καταστάσεις. Τα παιδιά μοιράστηκαν σκέψεις, απορίες, εμπειρίες προβληματισμούς.

Μέσα από την παρέμβαση τονίστηκαν:
– Η σημασία της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο
– Οι κίνδυνοι που μπορούν να προκύψουν από συνομιλίες με αγνώστους
– Τα διαδικτυακά παιχνίδια
– Οι τρόποι αναζήτησης πληροφοριών
– Οι ασφαλείς κωδικοί
– Ο διαδικτυακός εκφοβισμός και τέλος                                                    – η ισορροπία που πρέπει να διατηρήσουμε ανάμεσα στον κόσμο του διαδικτύου και τον πραγματικό κόσμο.

Τις συναντήσεις με τους μαθητές  υλοποίησε η Αγγελική Μπαβέλλα- ψυχολόγος.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ