Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήO CHEF ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ...Σοκολατόπιτα από την Α΄ μαγειρικής Τέχνης στο ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Αργολίδας

Σοκολατόπιτα από την Α΄ μαγειρικής Τέχνης στο ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Αργολίδας

Η πιο παλιά γραπτή αναφορά στη «σοκολατόπιτα» (ως σοκολατόπιτα, chocolate pie) στις ΗΠΑ γίνεται το 1880, στο βιβλίο της Maria Parloa (Miss Parloa’s New Cook Book, 1880, 1882) που έδινε συνταγές χρησιμοποιώντας τη σοκολάτα Bakers.

Η ίδια η εταιρία Bakers of Dorchester μάλιστα, όπως και άλλες της σοκολατοποιίας, προωθούσαν ήδη ενεργά τα προϊόντα τους δίνοντας ιδέες για την παρασκευή τους ανάμεσα στις οποίες και η πίτα/κέικ ή η κρέμας σοκολάτας. Ο όρος σοκολατόπιτα αναφέρεται επίσης στο βιβλίο του Λευκού Οίκου το 1887 (White House Cook Book, Janet Halliday Ervin & Fannie Gilette, 1887), αν και η συνταγή αφορά σε κρέμα.

Οι σημερινές συνταγές για σοκολατόπιτα ανά τον κόσμο δεν διαφέρουν από αυτές τις πρώτες, που εξελίχθηκαν ταχύτατα πάνω στη βασική σύνθεση ‘αβγά, ζάχαρη, σοκολάτα, αλεύρι, βούτυρο’ και έδωσαν διάφορες εκδοχές σε δομή και εμφάνιση: αφράτες περισσότερο ή λιγότερο, με κρούστα ή χωρίς, ζουμερές και κρεμώδεις ή πιο στεγνές, σε συνδυασμούς με φρούτα ή ξηρούς καρπούς, αρωματικά τε και μπαχαρικά κλπ κλπ, αλλά και στρογγυλές, ψηλές, χαμηλές, σαν σκακιέρες και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Η ιδέα πάντως του γλυκού εξακολουθεί να κινείται μεταξύ ενός ζουμερού κέικ-τούρτας και ενός περίπου σουφλέ, ίδια κι απαράλλαχτη δυο αιώνες τώρα, πριν λανσαριστεί στα καθ’ ημάς με καθυστέρηση. Σημειωτέον ότι η σοκολατόπιτα σε ανάλογη ποικιλία μορφών, αποκαλείται από τον εκτός Αμερικής κόσμο γλυκό σοκολάτας ή κέικ σοκολάτας ή τούρτα σοκολάτας, όπως δηλαδή το λέγαμε κι εμείς πριν τα τελευταία βαφτίσια.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ