Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΓΥΝΑΙΚΑΥπάρχει έρωτας με την πρώτη ματιά; Η ψυχολόγος Ελισάβετ Γεωργίου είναι μια...

Υπάρχει έρωτας με την πρώτη ματιά; Η ψυχολόγος Ελισάβετ Γεωργίου είναι μια από τους ειδικούς που απάντησαν

Υπάρχει έρωτας με την πρώτη ματιά; Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Ελισάβετ Γεωργίου είναι μια από τους ειδικούς που απάντησαν στα 99 ερωτήματα για τον έρωτα που έθεσε η Φλώρα Κασαβέτη στο βιβλίο της ” Υπάρχει έρωτας με την πρώτη ματιά και άλλα 99 ερωτήματα για τον έρωτα”

 

Υπάρχει έρωτας με την πρώτη ματιά;
Ναι!!! Ο έρωτας υπάρχει… και πάντα έρχεται με την πρώτη ματιά αρκεί να έχουμε τα μάτια της καρδιάς μας ανοιχτά! Έρχεται και μας βρίσκει για να ανατρέψει τα στερεότυπα, τις πεποιθήσεις και τους αυτοπεριορισμούς μας και τότε μόνο είναι αληθινός και ολόκληρος.
Η επιστήμη, η λογοτεχνία, η μεταφυσική αλλά και η εμπειρία το τεκμηριώνουν…
Οι έρευνες δίνουν στοιχεία, νούμερα και στατιστικές που φαίνεται ότι ένα ποσοστό, που ανάλογα με το δείγμα μπορεί να φτάσει και το 50% των ανθρώπων που ερωτήθηκαν έχουν ερωτευτεί έστω και μια φορά με την πρώτη ματιά.

Είναι αυτή η αδιόρατη έλξη του σώματος και της ψυχής που σε προσκαλεί στην ανακάλυψη του άλλου αλλά και του εαυτού σου. Οι αισθήσεις εγείρουν και οδηγούν αυτή την έλξη και τότε η φωνή, η μυρωδιά, το άγγιγμα, το βλέμμα γίνονται βέλη στο τόξο του έρωτα. Όλοι φυσικά ξέρουμε ότι τα μάτια είναι αυτά που μιλούν τη μυστική γλώσσα του έρωτα πολύ πριν ειπωθεί οτιδήποτε με τα λόγια. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι ερωτευμένοι έχουν βρει τον τρόπο να μιλούν χωρίς λόγια, ακόμα και σε εποχές που ήταν εξαιρετικά δύσκολο να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον και να εκφραστούν ελεύθερα. Αλλά και σήμερα, στα πιο απελευθερωμένα χρόνια του έρωτα, τα μάτια εξακολουθούν να είναι το πιο δυνατό μέσο επικοινωνίας των συναισθημάτων μας, ενώ είναι γνωστό ότι μια ματιά αρκεί για να ξεκινήσει το ερωτικό παιχνίδι.

Ελισάβετ Γεωργίου Ψυχολόγος

Σύμφωνα μάλιστα με το Syracuse University χρειαζόμαστε μόλις ένα πέμπτο του δευτερολέπτου για να ερωτευθούμε ενώ έρευνα του Florida State University, επισημαίνει ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται από λίγα δευτερόλεπτα έως 2-3 λεπτά, για να αποφασίσει αν κάποιος μπορεί να είναι το ιδανικό ταίρι! Επίσης, το σώμα μας δίνει μηνύματα μέσα από το άγγιγμα σε ένα χορό, σε ένα χαιρετισμό ή σε ένα τυχαίο ακούμπημα όταν ξαφνικά νιώθουμε … πεταλούδες στο στομάχι μας ή ταχυπαλμία.

Με βάση το χαρακτήρα, το φύλο, την ηλικία και πολλούς άλλους παράγοντες έχουν στηριχθεί πολυάριθμες έρευνες που διαφοροποιούν τους ανθρώπους ως πως το πώς βιώνουν την αρχή του έρωτα.

Υπάρχουν βέβαια και όσοι αντιστέκονται ή αγνοούν την αρχική αυτή πρόσκληση για το χορό του έρωτα και χρειάζονται χρόνο για να εμπιστευτούν τη διαίσθηση τους ή να στοιχειοθετήσουν με τη λογική τους ότι τους αγγίζει η παράλογη δύναμη του έρωτα.
Πίσω από κάθε αντίσταση μπορεί να κρύβεται μια λογική λίστα αξιολόγησης του άλλου που συμπληρώνει όλα τα κουτάκια του ιδανικού συντρόφου αλλά και ένας παράλογος μαγνήτης που μας κάνει να ερωτευόμαστε το διαφορετικό, το συμπληρωματικό ή απλά την ίδια όψη της άλλης πλευράς.

Ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Χόρχε Μπουκάι γράφει « Έρωτας είναι να αγαπάς τις ομοιότητες και αγάπη, να ερωτεύεσαι τις διαφορές» . Στο βιβλίο του «Να βλέπεις στον έρωτα», υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα στον έρωτα δεν πρέπει να κλείνω τα μάτια για να μη βλέπω πως ακριβώς είσαι, αλλά το ακριβώς αντίθετο: να σε κοιτάξω, να σε δω, να μάθω ποιος είσαι και να σου ζητήσω να ανοίξεις και εσύ τα μάτια για να με δεις και να ξέρεις ποιος είμαι, να δεις τον πραγματικό άνθρωπο που έχω μέσα μου και να μου επιτρέψεις να δω τον πραγματικό άνθρωπο που έχεις μέσα σου.

Η μεταφυσική, μέσα από την αναζήτηση της αδελφής ψυχής, αναφέρεται στην αίσθηση οικειότητας με το άτομο που έχουμε ερωτευτεί. Αυτή την αίσθηση η παραψυχολογία ερμηνεύει ως το τότε μιας άλλης ζωής που ζήσαμε μαζί και η ψυχολογία ως το τώρα αυτής της ζωής υποστηρίζοντας ότι το άτομο που ερωτευθήκαμε έχει τα χαρακτηριστικά ενός από τους δύο γονείς και συνήθως αυτού από το αντίθετο φύλο.

Ετσι λοιπόν, εσείς τι πιστεύετε; Μια πρώτη ματιά μπορεί να αφήσει τον έρωτα να σας επισκεφτεί;

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ