Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΠεθαίνοντας στην οδό Αγίου Αδριανού στο Ναύπλιο - γράφει ο Τόλης...

Πεθαίνοντας στην οδό Αγίου Αδριανού στο Ναύπλιο – γράφει ο Τόλης Κοΐνης

Η οδός Αγίου Αδριανού στο Ναύπλιο δεν έχει κανένα παλιό σπίτι που να θυμίζει το παρελθόν της. Και όμως είναι από τους δρόμους εκείνους που η χάραξή τους δεν έχει αλλάξει τουλάχιστον τα τελευταία 200 χρόνια!!!

Στην αρχή ήταν μέρος της οδού Άργους… Η σημερινή οδός Άργους χαράχτηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1860. Μέχρι τότε οι Ναυπλιώτες για να πάνε στο Άργος έφευγαν από την Πύλη της Ξηράς, έφταναν μέχρι τον «Κύκνο» και από εκεί ακολουθούσαν την οδό Αγίου Αδριανού μέχρι την «πίσω πύλη του ΚΕΜΧ» και μετά έπαιρναν τον δρόμο Αγία Κυριακή – Κατεβασιά – Αρχαία Τίρυνθα και ο δρόμος συνεχιζόταν παράλληλα στην σημερινή οδό Άργους – Ναυπλίου.

Στις 8 Φερβουαρίου του 1862 στον δρόμο αυτόν έγινε μια πολύνεκρη μάχη. Είχε ξεσπάσει η Ναυπλιακή Αντιοθωνική Επανάσταση, ο Όθωνας ανέθεσε στον Γενναίο Κολοκοτρώνη και στον στρατηγό Χαν την καταστολή της, οι βασιλικοί κινητοποίησαν 6.000 τακτικούς και άτακτους για να καταλάβουν το Ανάπλι.

Στις 8 Φεβρουαρίου οι βασιλικοί έκαναν μια αιφνιδιαστική εισόρμηση μέσα από την οδό Αγίου Αδριανού. Στόχος τους ήταν να περικυκλώσουν τους επαναστάτες που ήταν οχυρωμένοι στον ΑγιοΛιά, με επικεφαλής τον Πάνο Κορωναίο (στην φωτό).

Όμως το σχέδιό τους ήταν πλήρως λανθασμένο. Βρέθηκαν απέναντι από συνδυασμένα πυρά και αναγκάσθηκαν να υποχωρήσουν άτακτα αφήνοντας στο πεδίο της μάχης πάνω από 200 νεκρούς…

Οι ιστορικοί της Επανάστασης δεν μας λένε που θάφτηκαν. Είναι ένα από τα προς διερεύνηση θέματα.

Κοντά στο πεδίο αυτής της μάχης υπήρχαν και οι ιδιοκτησίες του Αθανάσιου Μιαούλη, ήταν τότε πρωθυπουργός του Όθωνα (σημερινή οικία Χειλέλη) και του Γενναίου Κολοκοτρώνη, αρχηγού των φιλοοθωνικών ατάκτων (ιδιοκτησία Ρετάλη, σήμερα). Δεν αναφέρεται πουθενά να έγιναν λεηλασίες από τους Επαναστατές.

Πάντως και οι νέες συνοικίες τη πόλης μας έχουν μεγάλη ιστορία.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ