Πάνω από 500 νεκροί στη δεύτερη χειρότερη επιδημία Έμπολα στην ιστορία

- Advertisement -

Η επιδημία αιμορραγικού πυρετού που προκαλεί ο ιός Έμπολα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 502 ανθρώπους μέσα σε έξι μήνες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό,

ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας το βράδυ της Παρασκευής. «Συνολικά, έχουν καταγραφεί 502 θάνατοι», ενώ «271 άνθρωποι ιάθηκαν», διευκρίνισε το υπουργείο σε ενημερωτικό του δελτίο.

- Advertisement -

Το φράγμα των 500 θανάτων ξεπεράστηκε την Παρασκευή, με τρεις νέους θανάτους ανθρώπων που χαρακτηρίζονταν επιβεβαιωμένα κρούσματα και άλλων επτά που συγκαταλέγονταν στα πιθανά κρούσματα.

Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επιδημία του Έμπολα στην ιστορία, έπειτα από εκείνη η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 11.000 ανθρώπους, ιδίως σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής (Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε) το 2014.

Η πόλη Μπένι είναι εκείνη που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα από την επιδημία (147 θάνατοι).

Αυτή είναι η δέκατη επιδημία στην κονγκολέζικη επικράτεια από την πρώτη εμφάνιση του ιού στο πάλαι ποτέ Ζαΐρ, τον Αύγουστο του 1976.

Η τρέχουσα επιδημία γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη διότι εκδηλώθηκε αρχικά σε μια περιοχή που βρίσκεται στην αρπάγη της βίας ένοπλων οργανώσεων. Η κατάσταση περιπλέκει την υγειονομική «αντίδραση», που ήταν ήδη δύσκολη εξαιτίας της αντίστασης ορισμένων κοινοτήτων στους εμβολιασμούς ή τις κηδείες με ασφαλή τρόπο για την αποφυγή της διάδοσης.

Εξάλλου η επιδημία του Έμπολα – κηρύχθηκε την 1η Αυγούστου – και η βία στην περιοχή ήταν το πρόσχημα που επικαλέστηκαν οι αρχές στην Κινσάσα για να αναβάλουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στο πλαίσιο των γενικών εκλογών της 30ής Δεκεμβρίου στις περιφέρειες Μπένι και Μπουτέμπο.

 

- Advertisement -