Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠραγματικός ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα είναι ο Λ.Λόπεζ

Πραγματικός ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα είναι ο Λ.Λόπεζ

Ένας απόγονος οικογένειας της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας – μεταξύ των προγόνων του και ο πρώτος πρόεδρος της Βενεζουέλας – είναι εκείνος που σύμφωνα με τον Guardian κινεί τα νήματα πίσω από την ξαφνική άνοδο του Χουάν Γουαϊδό.

 

Είναι ο Λεοπόλδο Λόπεζ και στο άρθρο του αναφέρεται αναλυτικά η στρατηγική που ακολούθησε και πως – αν και από το 2017 βρίσκεται σε κατ` οίκον περιορισμό – σε συνεργασία με Αμερικανούς αξιωματούχους οργάνωσε την άνοδο του ηγέτη της αντιπολίτευσης. Ο 47χρονος Λόπεζ, το 2014 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 14 ετών για παρακίνηση βίας και από το 2017 βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Στο άρθρο τονίζεται πως φιλοδοξία του παραμένει να ηγηθεί της Βενεζουέλας, κάτι που δεν αποκλείεται να διεκδικήσει στο μέλλον, παρόλο που αυτή τη στιγμή τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Γουαϊδό.

Η κρίση πάντως κλιμακώνεται στη Βενεζουέλα, με το στρατό να εμποδίζει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και με το Νίκολας Μαδούρο να καταγγέλλει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν στρατιωτική εισβολή στη Βενεζουέλα.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στα σύνορα με την Βενεζουέλα με την ελπίδα ότι αυτή θα διανεμηθεί στη χώρα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν θα εξαναγκάσουν την είσοδο της βοήθειας στη χώρα.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ