Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣχεδιάζονται αλλαγές στο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος

Σχεδιάζονται αλλαγές στο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος

Με παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, οι προμηθευτές ρεύματος θα υποχρεωθούν να παρέχουν σταθερά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που δεν θα μεταβάλλονται όταν αλλάζουν τα στοιχεία του κόστους.  Αυτό αφορά στους καταναλωτές χαμηλής τάσης, νοικοκυριά, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.

 

Στόχος της πρωτοβουλίας, είναι να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών που δεν θέλουν να εκτίθενται σε αβεβαιότητα ως προς τη δαπάνη για την ηλεκτρική ενέργεια ή / και δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη φιλοσοφία των ρητρών μεταβολής των τιμολογίων που εφαρμόζουν οι προμηθευτές.

Οι ρήτρες έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από καταναλωτές, οι οποίοι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη λειτουργία τους και υποβάλουν παράπονα ότι άλλες χρεώσεις συμφωνούν με τους προμηθευτές και άλλους λογαριασμούς βλέπουν. Οι περισσότεροι εναλλακτικοί (εκτός ΔΕΗ) προμηθευτές έχουν ενσωματώσει στα τιμολόγια ρήτρες Οριακής Τιμής του Συστήματος, δηλαδή της τιμής του ρεύματος που διαμορφώνεται στην ημερήσια αγορά από το συνδυασμό της προσφοράς (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, εισαγωγές) και της ζήτησης (προμηθευτές για λογαριασμό των καταναλωτών που εκπροσωπούν).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΡΑΕ, τα τιμολόγια που είναι συνδεδεμένα με ρήτρες θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον για ένα μεταβατικό διάστημα κατά το οποίο θα γίνει αξιολόγησή τους. Θα θεσπιστεί ωστόσο υποχρέωση των προμηθευτών να παρέχουν στους καταναλωτές και την επιλογή του σταθερού τιμολογίου. Το οποίο πιθανότατα θα είναι κάπως ακριβότερο αλλά θα προστατεύει τον καταναλωτή από οποιαδήποτε μεταβολή του κόστους και θα ισχύει για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ