«Όχι» της ΚΕΔΕ στην υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος

- Advertisement -

Τη δυναμική και καθολική αντίδραση της ΚΕΔΕ προκαλεί η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, με την οποία εξειδικεύεται η διαδικασία για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, σε εφαρμογή του νόμου 4270/2014.

- Advertisement -

 

Στη σημερινή συνεδρίασή του το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, αποφασίστηκε ομόφωνα να υποβληθεί  αίτημα για άμεση συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Γ. Χουλιαράκη και τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, προκειμένου να διατυπωθούν οι αντιρρήσεις, τόσο ως προς τη συνταγματικότητα των σχετικών διατάξεων, όσο και ως προς την πολιτική σκοπιμότητα των ρυθμίσεων που αφαιρούν κάθε αυτοτέλεια από τους δήμους και να ζητηθεί η άμεση ακύρωση της επίμαχης Υπουργικής Απόφασης.

«Η απόφαση για μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος αντιβαίνει στα όσα προβλέπει το Σύνταγμα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης στην αρχική του εισήγηση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συμφώνησε ομόφωνα ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση στο σχετικό αίτημα της οι νομικοί συνεργάτες της Ένωσης θα προβούν άμεσα σε κατάθεση αιτήσεων ακύρωσης και αναστολής της απόφασης στο Συμβούλιο της  Επικρατείας.

Η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ θα κοινοποιηθεί στους Δήμους και στις Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων της Ελλάδας προκειμένου τα Διοικητικά τους Συμβούλια να την συνυπογράψουν.

Επιπλέον η ΚΕΔΕ θα ενημερώσει το ελληνικό κοινοβούλιο και το σύνολο των ευρωπαϊκών αυτοδιοικητικών οργάνων, για την κατάφορη παραβίαση της οικονομικής αυτοτέλειας  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα καθώς και την παραβίαση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Αυτοδιοίκησης.

Αρκετά μέλη του Δ.Σ. αναφέρθηκαν στον κίνδυνο η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα και να κλείσουν πολλά καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης αναφερόμενος στο θέμα επισήμανε:

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει ένα υπερσυγκεντρωτικό κράτος το οποίο θα λειτουργεί σε βάρος όλων των υπολοίπων θεσμών. Αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά μας για ακύρωση της απόφασης θα προσφύγουμε στο ΣτΕ».

Τα νομικά επιχειρήματα 

Σύμφωνα με τις θέσεις που κατέθεσαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η κ. Γλυκερία Σιούτη -καθηγήτρια δημοσίου δικαίου στην Νομική σχολή Αθηνών, ο Νικόλας Κανελλόπουλος -δικηγόρος, πρόεδρος Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) και ο Παναγιώτης Ζυγούρης -νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ, με την Υπουργική Απόφαση (υπ’ αριθ. οικ. 2/6748/21/01/2019, ΦΕΚ Β’ 104/24/01/2019) προκύπτουν μεταξύ άλλων τα παρακάτω ζητήματα:

  • Αναιρείται ο πυρήνας της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος οι δήμοι στερούνται της δυνατότητας ελεύθερης τοποθέτησης και διάθεσης των πόρων τους
  • Η μεταφορά των πόρων δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος
  • Παραβιάζεται το Κοινοτικό Δίκαιο και ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας. Η προβλεπόμενη δυνατότητα εξαίρεσης επιμέρους ΟΤΑ από το νέο καθεστώς με απόφαση κρατικών οργάνων επιτείνει την προσβολή της οικονομικής αυτοτέλειας τους
  • Η Υπουργική Απόφαση δεν προβλέπει κριτήρια με βάση τα οποία θα εξαιρούνται φορείς της Γενικής Κυβέρνησης από το νέο καθεστώς.

 

 

- Advertisement -
 

________________