Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΑπαγόρευση εξόδου από τη χώρα και «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων για τον...

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων για τον Γκουαϊδό

Το Ανώτατο Δικαστήριο (TSJ) της Βενεζουέλας επέβαλε χθές απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία στον Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας.

 

Στον επικεφαλής του κοινοβουλίου, σε βάρος του οποίου διενεργείται προκαταρκτική έρευνα, επιβλήθηκε «απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ως το πέρας της έρευνας» και επίσης «το πάγωμα των τραπεζικών του λογαριασμών» και η δέσμευση τυχόν άλλων περιουσιακών του στοιχείων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του TSJ Μάικελ Μορένο.

Την Τρίτη, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Τάρεκ Σάαμπ ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τον αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, επιπροσθέτως με το πάγωμα των λογαριασμών του ηγέτη της αντιπολίτευσης και τηνεπιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης εις βάρος του. Εμφανιζόμενος στην κρατική τηλεόραση, ο Σάαμπ ανακοίνωσε ότι ζήτησε από το Δικαστήριο «να αρχίσει προκαταρκτική έρευνα για τον Χουάν Γκουαϊδό ως αποτέλεσμα των ποικίλων βίαιων περιστατικών που ξέσπασαν στη χώρα μετά τις 22 Ιανουαρίου».

Με την βουλευτική ιδιότητά του ο Γκουαϊδό διαθέτει ασυλία από ποινικές έρευνες, η οποία μπορεί να αρθεί μόνο από απόφαση ανώτερης δικαστικής αρχής.

«Σε όσους βρίσκονται στην έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου: το καθεστώς βρίσκεται στην τελική του φάση, είναι αναπόφευκτο, και δεν χρειάζεται να θυσιάσετε τον εαυτό σας για τον ‘σφετεριστή’ (σ.σ. Μαδούρο) και τη συμμορία του!», αντέκρουσε με tweet του ο Γκουαϊδό. «Είμαστε εδώ, θα συνεχίσουμε να δρούμε και να εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου.

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ