Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΟ Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλα!

Ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλα!

Ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκας, ο Χουάν  Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε τον ηγέτη αντιπολίτευσης ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας.

 

Με ανακοίνωσή του, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλο το βάρος της οικονομικής και διπλωματικής δύναμης των ΗΠΑ για να ασκήσει πιέσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Βενεζουέλα» και ενθάρρυνε άλλες κυβερνήσεις στο δυτικό ημισφαίριο να αναγνωρίσουν επίσης τον Γκουαϊδό.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση Τραμπ, Καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Οτάβα σχεδιάζει να αναγνωρίσει και αυτή με την σειρά της τον Γκουαϊδό ως νέο πρόεδρο της χώρας. Ο Λουίς Αλμάγκρο, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών «συνεχάρη τον Γκουαϊδό, τον σημερινό πρόεδρο της Βενεζουέλα».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε τον πρόεδρο της Βενεζουέλα Νικολάς Μαδουρό να παραιτηθεί και παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας της Λατινικής Αμερικής να στηρίξουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Με ανακοίνωσή του ο Πομπέο τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τον Γκουαϊδό καθώς θα συγκροτήσει μια μεταβατική κυβέρνηση και θα προετοιμάσει τη χώρα για εκλογές.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ταραχών που ξέσπασαν τη νύχτα στη Βενεζουέλα, όπου έχουν προγραμματιστεί για σήμερα διαδηλώσεις υπέρ και κατά της κυβέρνησης, έγινε γνωστό από την αστυνομία.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ