Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣούπερ Ματωμένο Φεγγάρι του Λύκου - Μοναδικό θέαμα απόψε στον ουρανό

Σούπερ Ματωμένο Φεγγάρι του Λύκου – Μοναδικό θέαμα απόψε στον ουρανό

Σούπερ Ματωμένο Φεγγάρι του Λύκου – Μοναδικό θέαμα απόψε στον ουρανό Το τριπλό αυτό φαινόμενο, σημαίνει πως απόψε έχουμε πανσέληνο, υπερ-σελήνη και μαζί ολική έκλειψη της σελήνης.

Ξεχωριστή θα είναι η αποψινή νύχτα με το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο σεληνιακής έκλειψης που ονομάζεται «Σούπερ Ματωμένο Φεγγάρι του Λύκου» να κάνει την εμφάνισή του. Το τριπλό αυτό φαινόμενο, σημαίνει πως απόψε έχουμε πανσέληνο, υπερ-σελήνη και μαζί ολική έκλειψη της σελήνης. Καθώς τα τρία φαινόμενα συμπίπτουν χρονικά θα δημιουργήσουν το λεγόμενο «Super Blood Wolf Moon» με τη Σελήνη να παίρνει ένα κόκκινο χρώμα, που δίνει και το όνομα «Ματωμένο Φεγγάρι» στο φαινόμενο. Το βράδυ της Κυριακής 20 Ιανουαρίου προς χαράματα της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου τα τρία φαινόμενα συνδυάζονται και θα είναι ορατά από πολλά σημεία του πλανήτη – και από την Ελλάδα αν το επιτρέψει ο καιρός. Αυτό το είδος έκλειψης συμβαίνει όταν η Γη περνάει ακριβώς μεταξύ του Ήλιου και της Σελήνης. Σε αυτήν την κατάσταση, ο Ήλιος βρίσκεται πίσω από τη Γη και η Σελήνη μετακινείται στη σκιά της Γης.

Ολική έκλειψη Σελήνης, η μοναδική ορατή από την Ελλάδα την επόμενη πενταετία Στην Ελλάδα, η είσοδος της Σελήνης στη σκιά της Γης, δηλαδή η έναρξη της μερικής έκλειψης, θα ξεκινήσει στις 5:34 ώρα Ελλάδας και το φεγγάρι θα βρίσκεται σε ύψος 25 περίπου μοιρών στον δυτικό ουρανό. Η ολική φάση της έκλειψης θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και θα είναι ορατή σχεδόν από όλη την Ελλάδα (εκτός από κάποιες περιοχές της νότιας και ανατολικής Ελλάδας), συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, όπου το φαινόμενο θα αρχίσει περίπου στις 06:41 ώρα Ελλάδας, θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του στις 07:12 και θα ολοκληρωθεί στις 07:43 ώρα Ελλάδας. Για να απολαύσει κανείς το φαινόμενο, το οποίο μαζί με τη μερική έκλειψη θα διαρκέσει σχεδόν τρεισήμισι ώρες, θα πρέπει να έχει ανεμπόδιστο ορίζοντα προς τα δυτικά, ειδικά κατά την ολική φάση της έκλειψης, όταν η Σελήνη θα βρίσκεται πολύ χαμηλά. Αντίθετα με τις δυνητικά επικίνδυνες ηλιακές εκλείψεις, δεν χρειάζεται η λήψη προστατευτικών μέτρων για να δει κανείς απευθείας τη σεληνιακή έκλειψη με γυμνά μάτια, καθώς το φεγγάρι δεν είναι τόσο λαμπρό όσο ο Ήλιος.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ