Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑΝΑΥΠΛΙΟ: Διάλεξη του Καθηγητή Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης Γ. Πρεβελάκη

ΝΑΥΠΛΙΟ: Διάλεξη του Καθηγητή Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης Γ. Πρεβελάκη

Διάλεξη την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, 2019, στις 19:00, με θέμα:

«Ήπειρος ή Αρχιπέλαγος; Μια γεωγραφική προσέγγιση της σχέσης Ελλάδας και Ευρώπης»

Ομιλητής: Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης, Καθηγητής Γεωπολιτικής, Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Διευθυντής του περιοδικού Anatoli (CNRS Editions)

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Αίθουσα Διαλέξεων «Οικογενείας Νικολάου Μαζαράκη» του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος), Πανεπιστήμιο Harvard στο Ναύπλιο. Η ομιλία θα γίνει στα Ελληνικά.

Σύνοψη της διάλεξης
Η Ευρώπη τοποθετείται ανάμεσα στην απέραντη Ευρασιατική ήπειρο και την θάλασσα: Μεσόγειος και Ατλαντικός. Η διαλεκτική ανάμεσα στους δύο αυτούς ορίζοντες διατρέχει όλη την ιστορία της. Σήμερα ενισχύεται η ηπειρωτική διάσταση, αδυνατίζουν οι διατλαντικοί δεσμοί και αποσταθεροποιείται η μεσογειακή γειτονία. Πώς μπορεί η ελληνική συμβολική να συμβάλει στην αποκατάσταση της ισορροπίας; Ποιο ρόλο κατέχουν οι μεσογειακές αξίες ως προς την προσαρμογή της Ευρώπης στην Παγκοσμιοποίηση;

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Γεώργιου – Στυλιανού Πρεβελάκη
O Γεώργιος – Στυλιανός Πρεβελάκης σπούδασε στο ΕΜΠ και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη (1984-2018) και στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Fletcher (2003-2005), υπηρέτησε επίσης ως Πρέσβης της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ (2013-2015). Διευθύνει το επιστημονικό περιοδικό Anatoli (CNRS Editions, Παρίσι), αρθρογραφεί τακτικά στην Καθημερινή και εμφανίζεται συχνά σε ξένα, κυρίως γαλλικά, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ