Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήO CHEF ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ...🎄 Tips για να φτιάξετε την πιο ζουμερή και πεντανόστιμη γαλοπούλα

🎄 Tips για να φτιάξετε την πιο ζουμερή και πεντανόστιμη γαλοπούλα

Πολλές φοβούνται να ψήσουν γαλοπούλα τα Χριστούγεννα αλλά η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα εύκολο γεύμα απλά θέλει τον τρόπο του.

Για να ψήσετε σωστά τη γαλοπούλα σας φέτος τα Χριστούγεννα και να έχετε ένα ζουμερό και νόστιμο αποτέλεσμα, ακολουθήστε τις παρακάτω «χρυσές συμβουλές».

– Απλώστε λαχανικά, όπως καρότα, κρεμμύδια, σέλινο κ.ά. στη βάση του ταψιού, προκειμένου να δώσετε στο πουλερικό σας έξτρα γεύση και άρωμα.

– Αν η γαλοπούλα είναι κατεψυγμένη, ξεπαγώστε τη για τουλάχιστον ένα 24ωρο (ανάλογα με το μέγεθός της μπορεί να χρειαστεί μέρες), αφήνοντάς τη στη συντήρηση.

– Η γαλοπούλα σας όταν θα μπει στο φούρνο για ψήσιμο πρέπει να είναι στεγνή από νερά! Αυτό σημαίνει ότι, αφού την ξεπλύνετε πολύ καλά, θα πρέπει να την σκουπίσετε καλά με χαρτί κουζίνας.

– Για να μη στεγνώσει το κρέας της με το ψήσιμο και να είναι ζουμερή, αλείψτε τη με λίγη μαργαρίνη ή ελαιόλαδο πριν τη βάλετε στο φούρνο.

– Η άλμη είναι, επίσης, ένας ιδανικός τρόπος για να έχετε ένα τρυφερό και ζουμερό αποτέλεσμα. Μαρινάρετε τη γαλοπούλα σας σε αλατόνερο με μπαχαρικά, αφήνοντάς την όλο το βράδυ σε άλμη.

– Καλό θα ήταν να προτιμήσετε το μαγείρεμα της γέμισης ξεχωριστά κι όχι μέσα στη γαλοπούλα, αφενός για να αποφύγετε τον κίνδυνο δημιουργίας βακτηριδίων και αφετέρου γιατί η γεμιστή γαλοπούλα χρειάζεται περισσότερο χρόνο μαγειρέματος, με αποτέλεσμα το κρέας της τελικά να βγει στεγνό. Υπολογίστε 2 φλιτζάνια γέμισης για κάθε κιλό γαλοπούλας.

– Για να μην στεγνώσει το στήθος ψήστε τη γαλοπούλα σας βάζοντας το στήθος στην κάτω πλευρά του ταψιού! Τα ζουμάκια που μαζεύονται εκεί δεν θα την αφήσουν να στεγνώσει!

– Πολλοί επαγγελματίες σεφ ανά τον κόσμο δένουν τις φτερούγες και τα πόδια της μαζί, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η γαλοπούλα θα ψηθεί ομοιόμορφα.

– Υπολογίστε περίπου 50 λεπτά ψησίματος ανά κιλό, στους 180 βαθμούς, όταν η γαλοπούλα σας είναι γεμιστή και κάτι λιγότερο (40 λεπτά ανά κιλό) όταν η γαλοπούλα δεν έχει γέμιση.

-Αποφύγετε να ανοιγοκλείνετε συχνά την πόρτα του φούρνου για να την ελέγξετε, καθώς κάτι τέτοιο οδηγεί σε διακυμάνσεις στη θερμοκρασία που μπορεί να κάνουν το κρέας της να «στεγνώσει».

 

http://www.govastileto.gr/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ