Πολλά είναι και πάλι τα ερωτήματα σας κυρίως απο φίλους της βορειας Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονικης όσον αφορά στην απουσία χιονοπτώσεων οχι μόνο φέτος
(εξαιρουμένης της Δυτικής Μακεδονία και του Εβρου) αλλα και γενικότερα τα τελευταία χρόνια. Θα ξεκινήσω απο το γεγονός ότι αδιαμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια υπάρχει τάση μείωσης του μέσου αριθμού ημερών χιονόπτωσης σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Η Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες πόλεις της βόρεια Ελλάδας είναι απο τις περιοχές που η μείωση αυτή είναι εμφανέστατη! Ας πάμε όμως στο ερώτημα ποια στοιχεία ειναι αυτά που συμβάλουν στο να χιονίσει.
Πχ. Η Αττικη και η Εύβοια τα Χριστούγενα θα έχουν μπόρες χιονιού ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, ενώ στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας θα έχει ήλιο! Θα ξεκινήσω από την Βόρεια Ελλάδα την Μακεδονία και για τη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, περιοχές που το κρύο και μάλιστα τσουχτερό δεν λείπει αλλά δύσκολα τα τελευταία χρόνια συνδυάζεται και με χιονοπτώσεις. Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω όσο πιο απλά γίνεται!
Οι Θεσσαλονικείς και οι υπόλοιπη κάτοικοι της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας δεν έχουμε παρα να αναρωτηθούμε! Από που μας έρχεται ο Κρύος βοριά? Είναι γνωστό ότι αυτός μας έρχεται από το εσωτερικό της βαλκανικής Χερσονήσου και φτάνει, περνώντας μόνο πάνω απο πεδιάδες και βουνά και όχι απο κάποια θάλασσα ή μεγάλη λίμνη στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη ως ξηρός χωρίς δηλαδή υγρασία άνεμος.
Αποτέλεσμα με το “σκάει μύτη” στη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη όχι μόνο δεν έχει ίχνος υγρασίας αλλά διαλύει και οποιοδήποτε σύννεφο υπάρχει στην ατμόσφαιρα έτσι ώστε τις περισσότερες φορές στη Θεσσαλονίκη να έχουμε ήλιο με δόντια όπως θα συμβεί ανήμερα τα Χριστούγεννα!
Με δυο λόγια για να χιονίσει στην Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να υπάρχει συνδυασμός παγωμένου βοριά και υγρασίας (βροχοφόρων νεφώσεων από το Ιόνιο) κάτι που στο παρελθόν συνέβαινε πολύ πολύ συχνά αλλά τα τελευταία χρόνια δείχνει να γίνεται ολα είναι και πιο σπάνιο.
Αντίθετα η Αττική και η Εύβοια για παράδειγμα δεν έχουν ανάγκη τα βρόχο σύννεφα από το Ιόνιο. Αυτά εύκολα τα δημιουργεί ο βοριάς ο οποίος όσο πιο παγωμένος είναι τόσο πιο πολλά σύννεφα δημιουργεί περνώντας από το Αιγαίο (lake effect) . Αν ρίξετε μία ματιά στον χάρτη εύκολα θα διακρίνετε ότι Εύβοια και Αττική βρίσκονται σχεδόν μέσα στο Αιγαίο συγκριτικά με την υπόλοιπη Ηπειρωτική χώρα. Αν ο βοριάς φέρνει μαζί του και πολύ πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τότε μπορεί να χιονίσει εύκολα εκτός απο τις Κυκλάδες και στη βόρεια παράκτια Κρήτη.
Ελπίζω να βρείτε το κείμενο απλό και κατανοητο και να μη σας κούρασα!
Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου
Το πρόγραμμα για την εορτή των "Παμμέγιστων Ταξιαρχών" Ερμιόνης. ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ…
Σύλληψη 54χρονου στο Άργος για παράβαση της νομοθεσίας όπλων. Συνελήφθη ένα (1) άτομο για παράβαση…
Ξεκίνησε την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, η επιλογή προγραμμάτων κατάρτισης πράσινων δεξιοτήτων από τους ωφελούμενους-εργαζόμενους στην…
Αποχή δικηγόρων που παρέχουν δωρεάν νομική συνδρομή σε αιτούντες άσυλο. H Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας…
ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΝΑΥΠΛΙΟ. ARTIVA 10ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 7-8-9-10-11 Νοεμβρίου 2024 Ξεκινάμε την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.…
1.-Ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με το από 05-11-2024/0400 UTC ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ ΕΜΥ, για το ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ…