Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΙνδονησία: Πτώματα παντού από το τσουνάμι

Ινδονησία: Πτώματα παντού από το τσουνάμι

Μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός στην Ινδονησία. Πτώματα παντού από το φονικό τσουνάμι. Συγκλονιστικές εικόνες που θυμίζουν… “αποκάλυψη”.

Σε 168 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 745 στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα της Ινδονησίας από το τσουνάμι που έπληξε χθες Σάββατο τις ακτές τους, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας.

Ο Σουτόπο Πούρουο Νουγκρόχο πρόσθεσε ότι υπάρχουν επίσης 30 αγνοούμενοι.

Σύμφωνα παράλληλα με το ινδονησιακό πρακτορείο ειδήσεων ANTARA που συνεργάζεται με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, 430 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, 9 ξενοδοχεία και δεκάδες σκάφη.

Επίσης όπως μεταδίδει το ANTARA, η Παντεγκλάντ στην επαρχία Μπάντεν είναι η περιοχή που επλήγη περισσότερο από το τσουνάμι που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα.

Μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν από την καταστροφή, προσθέτει, είναι οικισμοί και τουριστικές περιοχές κατά μήκος ορισμένων ακτών στις: Τανγιούνγκ Λεσούνγκ, Σούμουρ, Τελούκ Λάντα, Πενιμπάνγκ και Καρίτα.

Το ηφαίστειο έφερε τσουνάμι
Το τσουνάμι προκλήθηκε από “υποθαλάσσια κατολίσθηση ως αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας του Ανάκ Κρακατάου” και επιδεινώθηκε από μια ασυνήθιστη πλημμυρίδα, λόγω της πανσέληνου, είπε ο Νουγκρόχο.

“Αυτός ο συνδυασμός προκάλεσε ένα απότομο τσουνάμι που έπληξε την ακτή”, τόνισε, προσθέτοντας ότι η ινδονησιακή γεωλογική υπηρεσία διεξάγει έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη.

“Δεν σημειώθηκε σεισμική δόνηση και η έκρηξη του Ανάκ Κρακατόα επίσης δεν ήταν τόσο μεγάλη”.

Όπως είπε στο Metro TV τα τσουνάμι που προκαλούνται από εκρήξεις ηφαιστείων είναι “σπάνια” και πως το τσουνάμι του Πορθμό Σούντα δεν ήταν αποτέλεσμα σεισμού.

Οι ινδονησιακές αρχές αρχικά είχαν υποδείξει ότι το κύμα δεν ήταν τσουνάμι αλλά πλημμυρίδα και ζήτησαν από τον πληθυσμό να μην πανικοβληθεί.

“Ήταν ένα λάθος, ζητάμε συγγνώμη”, έγραψε στο Twitter o Νουγκρόχο.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι εξακολουθεί να συγκεντρώνει πληροφορίες, σημειώνοντας ότι “υπάρχει πιθανότητα ο απολογισμός των θυμάτων και των καταστροφών να αυξηθεί”.

Ηφαιστειακή στάχτη ύψους 500 μέτρων!
Η έκρηξη του Κρακατόα δημιούργησε μια στήλη ηφαιστειακής στάχτης που εκτιμάται ότι έφτασε έως και τα 500 μέτρα ύψος.

Ανακοίνωση της μετεωρολογικής και γεωφυσικής υπηρεσίας της Ινδονησίας (BMKG) ανέφερε ότι “το τσουνάμι έπληξε αρκετές περιοχές στον Πορθμό Σούντα, ανάμεσά τους παραλίες στην επαρχία Παντεγκλάνγκ, Σέρανγκ και Νότιο Λαμπούνγκ”.

Ο Ένταν Περμάνα, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στο Παντεγκλάνγκ δήλωσε στο Metro TV ότι η αστυνομία παρέχει άμεση βοήθεια σε θύματα στο Τανζουνγκ Λεσουνγκ στην επαρχία Μπάντεν, δημοφιλή τουριστικό προορισμό, κοντά στην Τζακάρτα, καθώς οι εργαζομένοι έκτακτης ανάγκης δεν έχουν φτάσει ακόμη στο σημείο.

“Πολλοί αγνοούνται”, σημείωσε ο Περμάνα.

Προειδοποίηση προς κατοίκους και τουρίστες
Οι αρχές προειδοποίησαν κατοίκους και τουρίστες στις παράκτιες περιοχές γύρω από τον Πορθμό Σούντα να παραμείνουν μακριά από τις παραλίες και πως μια προειδοποίηση πλημμυρίδας παραμένει σε ισχύ.

Το Κρακατόα είναι ηφαιστειακό νησί το οποίο βρίσκεται στον Πορθμό της Σούνδας, ανάμεσα στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα. Το όνομα χρησιμοποιείται για την ομάδα νησιών η οποία αποτελεί τα κατάλοιπα ενός μεγαλύτερου νησιού το οποίο καταστράφηκε από την κατακλυσμιαία έκρηξη του 1883. Στην καλδέρα του που σχηματίστηκε το 1883 αναδύθηκε το 1927 ένα νέο νησί, το Ανάκ Κρακατάου (στα ινδονησιακά “παιδί” του Κρακατάου), το οποίο είναι ενεργό ηφαίστειο.

Είναι ένα από τα 127 ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας.

Το τσουνάμι έρχεται ακριβώς σχεδόν 14 χρόνια μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου 2004 στον Ινδικό Ωκεανό, μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας, με απολογισμό θυμάτων 226.000 νεκρούς σε 13 χώρες, εκ των οποίων περισσότερους από 120.000 στην Ινδονησία.

Η έκρηξη του Κρακατάου το 1883 είχε προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 36.000 ανθρώπων από μια σειρά από τσουνάμι.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ