Ολοκληρώθηκε στην Καλαμάτα ο διαγωνισμός XPRIZE για τη χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας

- Advertisement -

Ολοκληρώθηκε ο μεγάλος διεθνής διαγωνισμός SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE, που αποσκοπεί στην ταχεία χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας, ακόμη και σε πολύ μεγάλα βάθη, με τη χρήση αυτόνομων μη επανδρωμένων συστημάτων.

- Advertisement -

 

Επίκεντρό του ήταν η Καλαμάτα, καθώς τα πρωτοποριακής τεχνολογίας θαλάσσια οχήματα εξορμούσαν από το λιμένα της και με εξ αποστάσεως έλεγχο κατευθύνονταν εκτός των ακτών της Μεσσηνίας, προκειμένου να χαρτογραφήσουν το ήμισυ μιας περιοχής 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντός 24 ωρών. Ο Δήμος Καλαμάτας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο παρείχαν δωρεάν τις υποδομές για το κέντρο ελέγχου της αποστολής και κάθε αναγκαία διευκόλυνση. Η επιχειρησιακή ομάδα του διαγωνισμού συνεργάσθηκε καταρχήν για την πραγματοποίηση αυτής της διαδικασίας με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Στη συνέντευξη Τύπου παρουσία της Δρος Jyotika Virmani, επικεφαλής του διαγωνισμού και του Δημήτρη Βεργόπουλου, δημοτικού συμβούλου και συνδέσμου του Δήμου Καλαμάτας με το διαγωνισμό, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η μεγάλη προσπάθεια, ο μεγάλος διαγωνισμός, ολοκληρώθηκε χθες. Αυτό ήταν κάτι πολύ σημαντικό για μας, διότι πρώτα απ’ όλα προβλήθηκε η Καλαμάτα, ιδιαίτερα σε επιστημονικούς κύκλους.

Η χαρτογράφηση του βυθού είναι κάτι πολύ σημαντικό. Όπως με πληροφόρησαν, κάθε ομάδα κινήθηκε αυτόνομα, με δικά της μηχανήματα, χωρίς την παρουσία του ανθρώπινου παράγοντα και περιμένουμε ποια από τις χώρες με την επιστημονική της ομάδα θα λάβει το μεγάλο βραβείο των 7 εκατομμυρίων δολαρίων.
Θέλω να ευχαριστήσω και για την επιλογή της Καλαμάτας, καθώς και να συγχαρώ από τη θέση αυτή το «Δημόκριτο». Είναι η πρώτη μεγάλη συνεργασία του «Δημόκριτου» σε διεθνές επίπεδο, που αφορά στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία. Θέλω να ευχαριστήσω για την προβολή της πόλης, για την τεχνογνωσία την οποία απέκτησαν σε κάποιο βαθμό δικοί μας άνθρωποι σε τοπικό επίπεδο, προφανώς ο «Δημόκριτος» και να ευχηθώ «και σε άλλα», διότι υπάρχει απόφαση της Δημοτικής Αρχής και νομίζει ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον η βοήθεια προς το «Δημόκριτο» σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε, γνωρίζετε ότι το Ζουμπούλειο, αυτό το παραδοσιακό σπουδαίο κτήριο των αρχών του 20ού αιώνα, θα παραχωρηθεί στο «Δημόκριτο» μετά τη μετακίνηση της Σχολής Χορού – έχουν εξευρεθεί και τα αναγκαία κεφάλαια – στο Μέγαρο Χορού».

Είχαμε πέντε ομάδες εδώ και τα μέλη τους προέρχονταν από τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αίγυπτο, τη Γερμανία, την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η ομάδα Kuroshio από την Ιαπωνία αναχωρεί σήμερα. Ήταν ένας πολύ επιτυχημένος διαγωνισμός: δεν υπήρξαν τραυματισμοί ανθρώπων, ενώ ανακτήσαμε όλο τον εξοπλισμό μας, κάτι που είναι σπουδαίο διότι πρόκειται για απάρτια νέας τεχνολογίας και υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος της απώλειας. Θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα κάποια στιγμή το Μάρτιο ή τον Απρίλιο και, οπωσδήποτε, καθένας θα μάθει ποιος είναι ο νικητής.

Ο Δημήτρης Βεργόπουλος,  επεσήμανε – μεταξύ άλλων – πως «η πρώτη έξοδος του XPRIZE από την Αμερική έγινε απευθείας στην Καλαμάτα. Περισσότεροι από 200 επιστήμονες προσήλθαν στην πόλη μας αυτούς τους δύο μήνες, παρουσίασαν τα επιτεύγματά τους, ασχολήθηκαν πάνω στις νέες τεχνολογίες. Για την πόλη της Καλαμάτας, αυτή η παγκόσμια διαφήμιση που έλαβε η πόλη μας ήταν πάρα πολύ σημαντική, όπως και το οικονομικό αποτύπωμα του διαγωνισμού.

Γι’ αυτούς, λοιπόν, τους δύο μήνες υπολογίζουμε ότι δαπανήθηκαν περίπου 250.000 ευρώ, εκτός τουριστικής περιόδου, σε είδη εστίασης, διαμονή, στις ενοικιάσεις οχημάτων, σκαφών και όλου του εξοπλισμού.

 

- Advertisement -