Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΤ.Τόκας: Ο δήμαρχος Ερμιονίδας οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την ΔΕΥΑΕΡ

Τ.Τόκας: Ο δήμαρχος Ερμιονίδας οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την ΔΕΥΑΕΡ

Μετά την επιστολή του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΕΡ κ. Αποστόλου, στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας της Ερμιονίδας, με την οποία επιβεβαιώνει την παραβατικότητά του σε αποφάσεις της επιχείρησης, τοποθετείται ο επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ Τάσος Τόκας, υποστηρίζοντας οτι “αναδεικνύονται όχι μόνο οι δικές του ευθύνες αλλά και οι τεράστιες ευθύνες του δημάρχου Ερμιονίδας, ο οποίος δια του θεσμικού του ρόλου  αποτελεί το κυρίαρχο όργανο και εγγυητή των συμφερόντων του Δήμου.”

 

Αναφέρει ο κ.Τόκας σε δήλωσή του: Μέσα από το νομικό πλαίσιο και τους κανόνες που διέπουν την λειτουργία των ΟΤΑ είναι πολλές οι διατάξεις που επιβεβαιώνουν την ευθύνη του δημάρχου  στην διεκπεραίωση των καθηκόντων του. Έτσι στο  Άρθρο 58  του Ν. 3852 /2010 (Καλλικράτης) Αρμοδιότητες του δημάρχου. Παράγραφος 1 αναγράφεται πως «Ο δήμαρχος προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα, κατευθύνει τις δράσεις του δήμου για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης, διασφαλίζει την ενότητα της τοπικής κοινωνίας και ασκεί τα καθήκοντά του με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας.

Στο ίδιο Άρθρο παρ.3. επίσης αναφέρεται πως «Σε περίπτωση όπου τα ιδιωτικά συμφέροντα του δημάρχου ή συγγενή του έως το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγκρούονται με τα συμφέροντα του δήμου, ο δήμαρχος υποχρεούται να απέχει και τα αντίστοιχα καθήκοντα ασκεί αντιδήμαρχος ή σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού που ορίζεται από το δημοτικό συμβούλιο. Η μη τήρηση της υποχρέωσης αυτής συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος».

Η αναλογική εφαρμογή  της παραπάνω διάταξης και στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Ερμιονίδας γίνεται με άλλες διατάξεις και νόμους όπως π.χ. ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας κ. α.

Μέσα λοιπόν από το θεσμικό του ρόλο οφείλει να συντονίζει και να προστατεύει τα συμφέροντα του Δήμου αλλά και των επιχειρήσεων αυτού καθώς και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και δεν μπορεί να ισχυριστεί τίποτα άλλο.Πρέπει άμεσα να δώσει απαντήσεις για τα όσα κατήγγειλε στον εισαγγελέα ο κ. Παύλος Δαγρές εκπρόσωπος του Σωματείου ” Ένωση Πολιτών Ενάντια στη Διαφθορά”.

Η παράταξή μας σε πολλά άρθρα μας σχετικά με το Δήμο Ερμιονίδας έχει αναδείξει πολλές φορές τις ευθύνες του κ. Σφυρή σε διάφορα θέματα και είναι πλέον φανερό πως η αλλαγή σελίδας στα δημοτικά πράγματα είναι επιβεβλημένη και αναγκαία”.

 

Γ.Δημαράκης:Τα απόνερα της ΔΕΥΑΕΡ «πνίγουν» τον Δήμαρχο Ερμιονίδας

Με τη σειρά του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Δημαράκης, αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του:

Ο κ. Π. Αποστόλου σε επιστολή, που δημοσιοποίησε στον τοπικό τύπο και τα ιστολόγια στις 17-12-2018, παραδέχεται ότι η συμμετοχή του σε συνεδριάσεις, κατά τις οποίες ανετίθεντο έργα και μάλιστα με τον τρόπο των απευθείας αναθέσεων στην εταιρεία των αδελφών του, ήταν μη νόμιμη.

Βέβαια η παραπάνω παραδοχή γίνεται από τον κ. Αποστόλου μετά από τη νομικά τεκμηριωμένη καταγγελία του κ. Π. Δαγρέ στην κα Εισαγγελέα Αργολίδας, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της διερεύνησης της υπόθεσης.

Πράγματι ο κ. Αποστόλου, ως Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΕΡ, προσέφερε τις υπηρεσίες του στην Δημοτική Επιχείρηση και αμειβόταν από αυτήν. Εκτός από την αμοιβή του, που ελάμβανε ως Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΕΡ, πληρωνόταν επιπλέον με 11.880 ευρώ ετησίως για να ελέγχει, μεταξύ άλλων αρμοδιοτήτων, τις βλάβες του δικτύου ύδρευσης του Δήμου και την καλή εκτέλεση της αποκατάστασης αυτών των βλαβών.

Με λίγα λόγια αμειβόταν για να αναθέτει έργα στην εταιρεία των αδελφών του και να εποπτεύει την καλή εκτέλεση των έργων των αδελφών του!

Ο κ. Αποστόλου ισχυρίζεται ότι δεν εγνώριζε ότι αυτό είναι μη νόμιμο.  Αναφέρει στην επιστολή του ότι εγώ το εγνώριζα και ότι του το επισήμανα. Όμως ισχυρίζεται ότι αυτή η επισήμανση έγινε με ειρωνικό τρόπο από μέρους μου, γεγονός το οποίο είναι παντελώς ψευδές.

Νομίζω ότι εύκολα ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι ούτε νόμιμο αλλά ούτε και ηθικό το να αναθέτει ο αδελφός έργα στην εταιρεία των αδελφών του. Επομένως και ο κ. Αποστόλου αποκλείεται να μην το είχε αντιληφθεί. Απλούστατα τοποθέτησε το προσωπικό του συμφέρον πάνω και από την νομιμότητα και από την ηθική.

Να επισημάνω επίσης ότι η ΔΕΥΑΕΡ πλήρωνε δικηγόρο των Αθηνών, με υπερβολικές αμοιβές μάλιστα, για να παρέχει νομικές συμβουλές και νομική κάλυψη στην Δημοτική Επιχείρηση. Ο εν λόγω δικηγόρος δεν είχε ενημερώσει τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΕΡ ότι η ανάθεση έργων από αδελφό σε αδελφό είναι μη νόμιμη;

Σύμφωνα με την τροπή που πήραν τα πράγματα μετά την καταγγελία του κ. Δαγρέ και την επέμβαση της Δικαιοσύνης θα έπρεπε ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΕΡ να είχαν ήδη υποβάλει την παραίτησή τους. Αυτό όμως δεν το έπραξαν.

Επίσης ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, ο οποίος έχει βαρύτατες ευθύνες για όσα πράττει η ΔΕΥΑΕΡ, θα έπρεπε να είχε ήδη κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες για την αντικατάστασή τους από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΕΡ και μάλιστα να τους αποπέμψει και από την παράταξή του. Όσο αυτό δεν το πράττει καταδεικνύει ότι και ο ίδιος ο Δήμαρχος αποτελεί μέρος του προβλήματος της ΔΕΥΑΕΡ.”

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ