Παρουσίαση του βιβλίου «Κιβέρι – Από τον Μύθο στην Ιστορία»

- Advertisement -

Αθλητικός Όμιλος Ερμής Κιβερίου, ο Δήμος Άργους Μυκηνών, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Άργους – Μυκηνών (ΚΕΔΑΜ) και η Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Κιβέρι – Από τον Μύθο στην Ιστορία», του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Αλέξη Τότσικα, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κιβερίου π. Γεώργιος Νταβέλος, στο Κιβέρι, σήμερα Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, στις 7 το βράδυ.

- Advertisement -

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Ο φιλόλογος Γεώργιος Τασσιάς και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κιβερίου Κώστας Τσακίρης.

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Νταβέλος.
Θεωρούμε ότι η παρουσία σας επιδαψιλεύει τιμή στους ομιλητές και στους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Το Κιβέρι είναι ένα μεγάλο χωριό της Αργολίδας, ένα παραθαλάσσιο χωριό στη δυτική ακτή του Αργολικού κόλπου, απέναντι ακριβώς από το Ναύπλιο. Η ιστορία του είναι από μόνη της μια ολόκληρη αφήγηση, ένα παραμύθι με αφετηρία τη Λερναία Ύδρα και το μυθικό Δαναό, με παρουσία στην κλασική περίοδο, τη Βενετοκρατία και τη Φραγκοκρατία και τέρμα την επανάσταση του 1821, οπότε τερματίζει την περιπέτεια στο χρόνο και κατακτά την οριστική του θέση στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Αυτή την ιστορία επιχειρεί να καταγράψει το βιβλίο αυτό σε τρεις φάσεις. Το πρώτο μέρος εξιστορεί και τεκμηριώνει την ιστορική διαδρομή από τη μυθολογική περίοδο μέχρι την επανάσταση του 21, που το χωριό καταστάλαξε στους πρόποδες του μικρού λόφου δίπλα στη θάλασσα.

Στο δεύτερο μέρος δίνει την εικόνα της παραδοσιακής κοινωνίας και τους όρους με τους οποίους επιβίωσε σ’ αυτό τον τόπο μέχρι τη δεκαετία του 1950, χωρίς τα χαρακτηριστικά της βιομηχανικήςκαι καταναλωτικής εποχής, που ακολούθησε. Το τελευταίο μέρος αναφέρεται στο νεότερο Κιβέρι με τη ραγδαία οικονομική και οικιστική του ανάπτυξη και την εξέλιξή του σ’ έναν αξιόλογο παραθαλάσσιο τουριστικό προορισμό. Μέσα από την ιστορία του το Κιβέρι είναι τόπος μυστηρίου, που προσφέρει ησυχία, ευκαιρίες για προσωπική περιπέτεια και μοναξιά και αντιστέκεται στην έξαλλη διασκέδαση, που πολλές φορές επιβάλλει η ύπαρξη της θάλασσας. Ένας τόπος, που προσπαθεί να συντονιστεί με το σήμερα και ταυτόχρονα διατηρεί την απίθανη απόλαυση ενός κόσμου, που ακούς μόνο σε διηγήσεις για μια χώρα για πάντα χαμένη. Αδυνατείς να καταλάβεις πού έγκειται η ομορφιά του, αφού είναι περισσότερο μια αίσθηση ότι εκεί συμβαίνει κάτι που δεν μπορείς να το «πιάσεις», να το γευτείς, μπορείς, ίσως, να το μυριστείς.

Δε διαθέτει εκπλήξεις, χαρίζει, όμως, αφειδώς την προσωπική επαφή με όλα τα στοιχεία της φύσης, μ’ έναν τρόπο που σε κάνει να ξεχνάς ότι υπάρχει ο υπόλοιπος κόσμος. Τα φιλόξενα σπίτια του και τα καφενεία σε καλούν ν’ αφεθείς να ανακαλέσεις τη σιγαλιά και να αναστοχαστείς ποιος είσαι και πού πας.

Αυτό το χωριό της Αργολίδας είναι μια μεγάλη αγκαλιά σε μιαν αναπάντεχη εκδρομή – που ενδέχεται να κρατήσει περισσότερο από όσο σχεδιάζει κανείς, όταν το επισκέπτεται…

 

- Advertisement -

________________