Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑΕρώτηση Γκιόλα για τον έλεγχο των εκπομπών των πυρηνελαιουργείων

Ερώτηση Γκιόλα για τον έλεγχο των εκπομπών των πυρηνελαιουργείων

Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Ατμοσφαιρική ρύπανση στο Ναύπλιο από πυρηνελαιουργεία στην παραλιακή οδό Νέας Κίου στο μυχό του Αργολικού Κόλπου»

Στο μυχό του Αργολικού Κόλπου, στην παραλιακή οδό Νέας Κίου, απέναντι ακριβώς από το Ναύπλιο λειτουργούν, από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο κάθε έτους, δύο μονάδες επεξεργασίας υπολειμμάτων ελαιοτριβείων (πυρηνελαιουργεία) οι οποίες με τις βλαβερές εκπομπές τους ρυπαίνουν έντονα και επικίνδυνα την ατμόσφαιρα της πόλης.

Ειδικότερα, η εκπομπή αερίων από τις καμινάδες των πυρηνελαιουργείων δημιουργεί ένα πνιγηρό και δύσοσμο σύννεφο το οποίο μεταφέρεται κατευθείαν πάνω στην πόλη όταν επικρατούν βοριάδες. Είναι δε ιδιαίτερα αισθητό όταν ο καιρός είναι υγρός ή βροχερός. Η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη, ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, με ένα μόνιμο πυκνό νέφος και μια πολύ δυσάρεστη οσμή που πνίγει ολόκληρη την περιοχή.

Το έντονο αυτό φαινόμενο ατμοσφαιρικής ρύπανσης επιβαρύνει το περιβάλλον και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Ναυπλίου και της γύρω περιοχής με πιθανές σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Παράλληλα, οι βλαβερές αυτές εκπομπές επηρεάζουν και τους επισκέπτες της πόλης οι οποίοι δυσφορούν και όλη η κατάσταση εξελίσσεται αρνητικά και για τον τουρισμό από τον οποίο η πόλη του Ναυπλίου ζει.

Παράλληλα, δεδομένης της αναγκαιότητας να εξευρεθεί λύση και για να μην οδηγηθούμε σε κλείσιμο των μονάδων, είναι επιβεβλημένο να λάβουν χώρα ενδεδειγμένοι έλεγχοι των φίλτρων των δύο πυρηνελαιουργείων, ώστε να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή αν πρέπει να επιβληθούν αυστηρότεροι όροι.

Εξάλλου, βάσει της Έκθεσης Ελέγχου του εργαστηρίου «Δημόκριτος», αλλά και των αποτελεσμάτων μετρήσεων άλλου διαπιστευμένου εργαστηρίου, ύστερα από ελέγχους που έγιναν σε αντίστοιχες μονάδες επεξεργασίας-πυρηνελαιουργεία στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά Μεσσηνίας, επιβεβαιώθηκε με επιστημονικά στοιχεία η σοβαρή ρύπανση του περιβάλλοντος και η επικινδυνότητα για την υγεία των πολιτών από τις τοξικές και επικίνδυνες εκπομπές τέτοιου είδους μονάδων εάν δεν λειτουργούν σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία.

Στη σχετική Ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή των Ελλήνων από κοινού με τον βουλευτή Γιώργο Δημαρά ήδη από τον Φεβρουάριο του 2016 (αριθμός ερώτησης 3118) για το ίδιο θέμα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος απάντησε ότι, όπως προέκυπτε από το με αριθμ. πρωτ. 326/22-2-2016 έγγραφο της Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος/ΥΠΕΝ, η Υπηρεσία είχε πραγματοποιήσει έλεγχο τήρησης των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας στα δύο πυρηνελαιουργεία στην παραλιακή οδό Νέας Κίου στο Μυχό του Αργολικού Κόλπου. Η διαδικασία ελέγχου ήταν σε εξέλιξη στο πλαίσιο του άρθρου 9 του Ν. 2947/2011 και για το ζήτημα είχε ζητηθεί και αναμενόταν ενημέρωση από την οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Επειδή δεν υπάρχουν απτά και ορατά αποτελέσματα βελτίωσης των συνθηκών, τουναντίον η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και η μόλυνση του περιβάλλοντος εξακολουθούν να βαίνουν αυξανόμενες θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Επειδή δεν ενημερωθήκαμε σχετικά με τα ευρήματα και τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενεργήθηκε στις εν λόγω μονάδες.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου των εν λόγω μονάδων επεξεργασίας υπολειμμάτων ελαιοτριβείων (πυρηνελαιουργείων) από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα που εποπτεύονται άμεσα από το Υπουργείο; Ποια είναι τα αποτελέσματα του ελέγχου;

Εάν αποδειχθεί ότι οι εν λόγω μονάδες επεξεργασίας δεν τηρούν τις απαιτούμενες και νόμιμες προδιαγραφές, σε ποια μέτρα προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο;

2. Τα συγκεκριμένα πυρηνελαιουργεία έχουν νόμιμη και ισχύουσα αδειοδότηση λειτουργίας; Αν ναι, τι είδους φίλτρα προβλέπονται για την αποτροπή ή τον ουσιαστικό περιορισμό της εκπομπής των αέριων ρύπων; Τα διαθέτουν τα αναφερόμενα πυρηνελαιουργεία;

3. Προβλέπεται η μετεγκατάστασή τους σε άλλη περιοχή που θα χωροθετηθεί ως οργανωμένη και καθορισμένη βιομηχανική ζώνη;

4. Σε ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες προτίθεστε να προχωρήσετε για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών αντιρύπανσης σε τέτοιου είδους μονάδες;

Ο ερωτών βουλευτής

Γκιόλας Ιωάννης

Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αργολίδας
Βουλής 4 Αθήνα

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ