ΚΕΔΕ: Στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2019 οι ΚΑΠ προς τους δήμους εμφανίζονται μειωμένοι κατά 642 εκατ. €

- Advertisement -

Δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με αφορμή την κατάθεση του σχεδίου του Προϋπολογισμού 2019 και τα όσα προβλέπει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

- Advertisement -

 

Κατά τη σχετική συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για ένα «Προϋπολογισμό του Παραλογισμού που στόχο έχει να στραγγαλίσει τις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους» και πρόσθεσε:

«Για άλλη μία φορά η σημερινή κυβέρνηση απέδειξε περίτρανα ότι δεν αγαπά την Αυτοδιοίκηση. Αυτός ο προϋπολογισμός είναι απαράδεκτος και πολύ κατώτερος των περιστάσεων. Τα όσα προβλέπει δεν δείχνουν καμία προοπτική ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες και σε καμία περίπτωση δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Η απάντηση μας απέναντι στην κυβέρνηση που δίνει στην Αυτοδιοίκηση το ρόλο του ζητιάνου, θα είναι σκληρή ».

Εν όψει και του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως και τις 5 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, ο κ. Πατούλης κατά την εισήγησή του κάλεσε όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων να τοποθετηθούν στο εκεί με σαφήνεια για τις θέσεις και τις προτάσεις τους επί όλων των ζητημάτων που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση.

Από την επεξεργασία των στοιχείων του σχεδίου Κρατικού Προϋπολογισμού 2019  που αφορούν κωδικούς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκύπτει ότι στην πράξη δεν εφαρμόζεται ο νόμος 3852/2010, με συνέπεια η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει σημαντικές απώλειες πόρων οι οποίες ξεπερνούν τα 4,2 δισ. Ευρώ. Επιπλέον διαπιστώνεται ότι υπάρχουν μειώσεις στις επιχορηγήσεις, τόσο των κοινωνικών δαπανών, όσο και του Τακτικού Προϋπολογισμού. Την ίδια ώρα διαπιστώνεται αύξηση των πόρων της Αυτοδιοίκησης μέσω φόρων, ενώ δεν εντοπίζεται σε κανένα σημείο πρόβλεψη για το κόστος μισθοδοσίας για τις περίπου 3,250 μόνιμες προσλήψεις εργαζομένων στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

Το μέλος του Δ.Σ. και  πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Ο.Τ.Α., Α. Καστρινός, στην εισήγησή του επισήμανε ότι από την ανάλυση του σχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019, για την ΤΑ προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα:

Μειωμένοι Πόροι ΚΑΠ και μη εφαρμογή του ν. 3852/2010 

Στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2019 οι ΚΑΠ προς τους δήμους εμφανίζονται μειωμένοι κατά 642 εκατ. € Από 2,402 εκατ. € το 2018, σε 1.760 εκατ. € το 2019.  Την ίδια ώρα η πολιτική αυθαίρετης εφαρμογής του 3852/2010 έχει ως συνέπεια η Τοπική Αυτοδιοίκηση να εισπράξει 1,760 δις εκατ. Ευρώ από τους ΚΑΠ για το 2019 τη στιγμή που το ποσό θα έπρεπε να ανέρχεται στα 5,985 δισ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Κυβέρνηση εξασφάλισε τα 4,225 δισ. Ευρώ από 6,9 δισ. που απαιτούνται ως πρωτογενές πλεόνασμα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση οδηγεί στο γιγαντισμό των παρακρατηθέντων πόρων της Τ.Α. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για τη νέα γενιά παρακρατηθέντων. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ιδιαίτερη πρόβλεψη, οι συνολικοί ΚΑΠ με τις νέες ρυθμίσεις θα μειωθούν σε τέτοιο βαθμό που δεν θα μπορούν να αντέξουν οι αποδεκατισμένοι, οικονομικά, ΟΤΑ.

 

- Advertisement -
 

________________