Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΔιέρρευσαν διάλογοι «φωτιά» από την Ιερά Σύνοδο: «Μακαριώτατε, δεν θα μπορείτε να...

Διέρρευσαν διάλογοι «φωτιά» από την Ιερά Σύνοδο: «Μακαριώτατε, δεν θα μπορείτε να κυκλοφορήσετε στη χώρα»

Οι έντονες διαφωνίες στην έκτακτη συνεδρίαση της ιεραρχίας για το διαχωρισμό εκκλησίας – κράτους, είχαν σαν αποτέλεσμα την αποχώρηση δύο Μητροπολιτών πριν καν τελειώσει η συνεδρίαση.

Χαρακτηριστικοί είναι οι διάλογοι που διέρρευσαν μεταξύ των μητροπολιτών και του Αρχιεπισκόπου. To κλίμα σήμερα ήταν πολεμικό και αποδεικνύεται από τα όσα ειπώθηκαν -αλλά τελικά κάπως διέρρευσαν- κεκλεισμενων των θυρών.

Ακολουθούν οι ενδεικτικές στιχομυθίες.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ήρθαμε να συζητήσουμε για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών: Αυτό είναι το θέμα; Οι κληρικοί αγωνιούν. Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Μην μεγαλοποιείτε το θέμα με τους κληρικούς. Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν μπορούμε να δεχθούμε την αλλαγή μισθοδοσία του κλήρου.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Αυτά που μας λέτε δεν μας ενδιαφέρουν σταματήστε. Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μα τι είναι αυτά που λέτε Μακαριώτατε; Αφήστε με να μιλήσω…

Αρχιεπίσκοπος: Δεν υπάρχει λόγος είστε εκτός θέματος.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Μπορώ να συνεχίσω;

Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος: Σας απάντησε ο Μακαριότατος.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Σας παρακαλώ μην παρεμβαίνετε εσείς! Αρκετά! Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Είστε εκτός θέματος. Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μας ζητάτε να τοποθετηθούμε μονολεκτικά αν συμφωνούμε ή όχι; Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ό, τι έχετε να πείτε να το πείτε όταν σας καλέσουν στην επιτροπή που θα συσταθεί.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αποχώρησε αμέσως μετά τον παραπάνω διάλογο καταγγέλλοντας τη διαδικασία.

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε την μισθοδοσία του κλήρου. Δέκα χιλιάδες κληρικοί αγωνιούν δεν γίνεται να το κάνουμε αυτό. Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: Θα πρέπει να καταλάβετε ότι προσπαθούμε να σας σώσουμε Μακαριώτατε. Δεν θα μπορείτε να κυκλοφορήσετε στην χώρα. Δεν θα μπορείτε να πάτε σε καμιά μητρόπολη από τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν από τους κληρικούς.

Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Να παραιτηθείς δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν πρέπει να περάσει αυτή η συμφωνία. Εδώ βλέπουμε να ξετυλίγεται μια διεργασία μυστικών συμφωνιών

Ναυπάκτου Ιερόθεος: Πρέπει να μιλήσουμε. Έγινε μεθόδευση να μη μιλήσουμε και είμαστε ακροατές.

Μητροπολίτες Νέων Χωρών: Έπρεπε να είχε ενημερωθεί το Φανάρι.

Από την έκτακτη συνεδρίαση αποχώρησε και ο μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού, Δανιήλ. Τελικώς έγινε δεκτή η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου για έγκριση της «συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου», με εξαίρεση όσα προβλέπονται για την μισθοδοσία των κληρικών. Η Εκκλησία ξεκαθαρίζει πως δεν δέχεται καμία αλλαγή στο καθεστώς μισθοδοσία του Κλήρου, υποστηρίζοντας ότι το θέμα τίθεται εκτός διαλόγου οριστικά.

Η σημερινή Σύνοδος της Ιεραρχίας σημαδεύτηκε και από δύο αποχωρήσεις κληρικών, του Μητροπολίτη Μεσσηνίας και του Μητροπολίτη Καισαριανής.

Λίγο αργότερα, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογράμμιζε πως το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί «σε κάθε περίπτωση, ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας». «Η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους». Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Ο αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρώτη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου. «Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος». «Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ