Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΑκόμα και 40% κάτω η ελαιοπαραγωγή φέτος στην Πελοπόννησο

Ακόμα και 40% κάτω η ελαιοπαραγωγή φέτος στην Πελοπόννησο

Σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή ελαιολάδου παρατηρούνται φέτος στην Πελοπόννησο,

καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες -κυρίως- αλλά και ο δάκος έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές και απώλειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πελοπόννησο, η μείωση της ελαιοπαραγωγής υπολογίζεται σε ποσοστό άνω του 40% για το σύνολο των νομών.

Αισθητή  μείωση καταγράφεται φέτος στη σοδειά και σε παραδοσιακές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Λακωνίας, όπως η πεδιάδα της Λακεδαίμονος, το Γεράκι, ο κάμπος των Βατίκων, αλλά και η Μάνη. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι σε κάποιες περιοχές της Λακωνίας, η μείωση κυμαίνεται μεταξύ 60-65%. Ενδεικτικό είναι ότι η συγκομιδή ελιάς Καλαμών στη Λακωνία σε μια «καλή χρονιά» αγγίζει περίπου τους 22 χιλιάδες τόνους, όμως φέτος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 17 με 20 χιλιάδες τόνους.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δεδομένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

Κύριο μέλημα των ενεργειών του περιφερειάρχη είναι να διαφυλαχθεί το εισόδημα των αγροτών που επλήγησαν από τη μείωση της ελαιοπαραγωγής, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ