Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑ«Ανάπτυξη μαθηματικής και λογικής σκέψης χρησιμοποιώντας καινοτόμες δραστηριότητες και στρατηγικές παιχνιδιών»

«Ανάπτυξη μαθηματικής και λογικής σκέψης χρησιμοποιώντας καινοτόμες δραστηριότητες και στρατηγικές παιχνιδιών»

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «It’s Logical, dear Math!», που αναφέρεται στη Μαθηματική Λογική, στο οποίο συμμετέχει από ελληνικής πλευράς το 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου, πραγματοποιείται συνάντηση των σχολείωνεταίρων από την Δευτέρα 12 έως την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου.

 

Συγκεκριμένα, το 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου θα φιλοξενήσει για 5 ημέρες 16 μαθητές και 8 καθηγητές από τα ευρωπαϊκά σχολεία της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Λιθουανίας και της Ουγγαρίας, που αποτελούν τους εταίρους στο πρόγραμμα Erasmus+.
Το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν όλοι οι εταίροι περιλαμβάνει δραστηριότητες σχετικές με τα μαθηματικά, τη μαθηματική σκέψη και τη λογική, που είναι και το θέμα του σχεδίου. Κύριος στόχος του σχεδίου είναι η «Ανάπτυξη μαθηματικής και λογικής σκέψης χρησιμοποιώντας καινοτόμες δραστηριότητες και στρατηγικές παιχνιδιών». Η γλώσσα επικοινωνίας σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος είναι η αγγλική.
Οι 5 ημέρες θα είναι πλήρεις, από το πρωί μέχρι το απόγευμα, με διαγωνισμούς, κουίζ, παιχνίδια μαθηματικών και λογικής, βιωματικές δραστηριότητες αλλά και πολιτιστικές επισκέψεις στα αξιοθέατα της Αργολίδας. Όλες οι δράσεις ακόμη και οι πολιτιστικές συσχετίζονται με το θέμα του σχεδίου.

Στη φιλοξενία αυτή συμμετέχουν και συνεργάζονται 20 μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου, που ανήκουν στη Γ΄ τάξη, σε αντίστοιχη ηλικία δηλ. με τους μαθητές των φιλοξενούμενων σχολείων. Οι συμμετέχοντες μαθητές και από τα 5 σχολεία επιλέχθηκαν μετά από κοινό διαγωνισμό στα μαθηματικά και τη λογική. Την προσπάθεια συντονίζουν 16 καθηγητές του σχολείου μας που ανήκουν στην παιδαγωγική ομάδα του σχεδίου αυτού.
Οι μαθητές/τριες που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα θα κερδίσουν πολλές εμπειρίες, παίζοντας και μαθαίνοντας βιωματικά. Θα μάθουν να συνεργάζονται με τους συνομηλίκους τους από διαφορετικές χώρες, έχοντας διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετική γλώσσα και ακόμη και διαφορετική άποψη του κόσμου. Θα αντιληφθούν επίσης ότι τα μαθηματικά είναι η κοινή μας γλώσσα και ότι χρησιμοποιούνται και βρίσκονται σε όλους τομείς της σχολικής ζωής αλλά και της καθημερινότητας και αυτό θα βοηθήσει στην περαιτέρω ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους εξέλιξη.

Οπως αναφέρει η διευθύντρια του σχολείου Μαρία Κορομπίλη και η συντονίτρια του Εργου Μαρία Νομικού: Σε αυτή την πρώτη μας δράση φιλοξενίας εταίρων στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ έχουμε πολλούς και σημαντικούς αρωγούς, που έχουν αγκαλιάσει την προσπάθειά μας.
Ο Δήμος Ναυπλιέων θα καλύψει μεγάλο μέρος των εξόδων της φιλοξενίαςΤο γραφείο Europe Direct Ναυπλίου θα προϋπαντήσει μαθητές και καθηγητές και να τους ενημερώσει με τις δράσεις τουΤο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στο Ναύπλιο την τελευταία ημέρα του προγράμματος θα φιλοξενήσει τους συμμετέχοντες. Εκεί θα ενημερωθούν για τις δράσεις του ΚΕΣ και θα κλείσουμε επίσημα την επίσκεψη, παρουσία του κου Ι.Γαληνούδιευθυντή της ΔΔΕ Αργολίδας, με απονομές βραβείων και αναμνηστικών προς τους μαθητέςνικητές του Διεθνούς Διαγωνισμού Μαθηματικών και Λογικής, που θα έχει πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες στο 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου στο πλαίσιο της επίσκεψης.
Τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αργολίδας «Ελπίδα Ζωής» μας βοήθησαν με τη εμπειρία τους στο σχεδιασμό των βιωματικών δραστηριοτήτων των μαθητών.
Η ΠΕ Αργολίδας μας προμήθευσε με έντυπο ενημερωτικό υλικό το οποίο θα δοθεί στους φιλοξενούμενούς μας για ενημέρωση τους.
Οι γονείς των μαθητών μας, επίσης είναι πολύ σημαντικοί συμπαραστάτες μας σε αυτό το ευρωπαϊκό σχέδιο και με τη στενή συνεργασία τους θα έχουμε την απαιτούμενη ποιότητα σε αυτή τη διεθνή επίσκεψη.”

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ