Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΛΑΚΩΝΙΑΣπάρτη: Συζήτησαν για την αναστήλωση του αρχαίου θέατρου

Σπάρτη: Συζήτησαν για την αναστήλωση του αρχαίου θέατρου

Συνάντηση,  με τον ιδρυτή και πρόεδρο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» Σταύρο Μπένο, είχε ο δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης, με θέμα την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης.

 

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Γεώργιος Γιαξόγλου- αρχιτέκτονας και ιδρυτικό μέλος του Σωματείου, ο Ευστάθιος Μπεκιάρης -πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Ανασυγκρότησης του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης «ΓΙΤΙΑΔΑΣ», συνεργάτες του σωματείου και ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αργυρόπουλος.

Κύριος άξονας της συζήτησης ήταν οι δρομολογούμενες ενέργειες για την αξιοποίηση της συμβολικής δωρεάς, ύψους 100.000 δολαρίων του Ιδρύματος J.M. Kaplan Fund των ΗΠΑ, για την εκτέλεση της πρώτης φάσης των εργασιών ανάδειξης του ιστορικού μνημείου. Αξιοσημείωτο είναι, πως πρόκειται για τη δεύτερη χορηγία που λαμβάνει ένα Αρχαίο Θέατρο στην Ελλάδα από το Αμερικανικό Ίδρυμα.

Ο κος Μπένος αναφέρθηκε και στην εκδήλωση του σωματείου, την ετήσια συνάντηση των εταιρικών μελών του “Διαζώματος”, που θα διοργανωθεί φέτος στη Σπάρτη από τις 5 έως τις 7 Απριλίου.

Ο δήμαρχος Σπάρτης εξέφρασε την ελπίδα, πως η χρηματοδότηση του Αμερικανικού Ιδρύματος θα αξιοποιηθεί από την αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ στο μέγιστο. Επιπλέον, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του σωματείου και ιδιαίτερα τον κο Μπένο για την εμπνευσμένη πρωτοβουλία τους να καταπιαστούν με την υλοποίηση του σπουδαίου αυτού έργου, καθώς και για την αρωγή και καθοδήγησή τους όλα αυτά τα χρόνια, για ένα έργο που αφορά στην τοπική κοινωνία, αλλά είναι και προς το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον.

Το θέατρο βρίσκεται στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης και διασώζει στοιχεία από πολλές διαφορετικές φάσεις: η κατασκευή που σώζεται σήμερα ανάγεται στα ύστερα Ελληνιστικά χρόνια, ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα επί μέρους στοιχεία που χρονολογούνται μέχρι και το τέλος του 4ου μ.Χ. αιώνα.

Το κοίλο χωριζόταν σε κερκίδες από κλίμακες (9 κάτω και 18 επάνω από το διάζωμα) και στηρίζεται εν μέρει σε δύο μεγάλους αναλημματικούς τοίχους, που προστέθηκαν για να αυξηθεί η συνολική χωρητικότητα του Θεάτρου (υπολογίζεται ότι στο τεράστιο αυτό οικοδόμημα μπορούσαν να συγκεντρωθούν 16.000 θεατές). Σήμερα διατηρείται σε κακή κατάσταση, διότι τα εδώλια και η θεμελίωσή τους χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό στις κατοικίες που κατασκευάστηκαν στο χώρο αυτό κατά τον 9ο μ.Χ. αιώνα.

Τα κτήρια αυτά δεν έχουν ακόμη ανασκαφεί στο σύνολό τους, μερικά μάλιστα φαίνονται καθαρά στο δυτικό τμήμα της ορχήστρας. Το θέατρο είχε μεγάλη σκηνή και προσκήνιο, πεταλοειδή ορχήστρα και περιμετρική στοά στο άνω μέρος του κοίλου.

Μπροστά από το θέατρο πρέπει να περνούσε κεντρική οδική αρτηρία της ρωμαϊκής φάσης της Σπάρτης, διότι κατά το 2ο μ.Χ. αιώνα στον τοίχο της παρόδου χαράχθηκε μεγάλος αριθμός τιμητικών επιγραφών. Όταν μάλιστα γέμισε ο τοίχος, συνέχισαν να γράφουν μέσα στην ορχήστρα του Θεάτρου.

το Ίδρυμα J.M. Kaplan Fund, που δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη, διέθεσε το ποσό των 100.000 δολαρίων (81.070,13 ευρώ) για την εκτέλεση της πρώτης φάσης των εργασιών ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης. Πρόκειται για τη δεύτερη χορηγία που λαμβάνει ένα αρχαίο θέατρο στην Ελλάδα από το Ίδρυμα, καθώς τον Οκτώβριο του 2017 το Ίδρυμα είχε διαθέσει το ποσό των 50.000 δολαρίων για την εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Λάρισας.

Η χορηγία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για το «ΔΙΑΖΩΜΑ», διότι αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη υποστήριξης του έργου του για την διάσωση και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων στην Ελλάδα.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ