Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΛΑΚΩΝΙΑΕΛΓΑ Σπάρτης: Μέχρι 16/11 δηλώσεις ανάκλησης για ελαιοτεμάχια που επλήγησαν απο χαλάζι

ΕΛΓΑ Σπάρτης: Μέχρι 16/11 δηλώσεις ανάκλησης για ελαιοτεμάχια που επλήγησαν απο χαλάζι

Οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ Δήμου Σπάρτης ενημερώνουν οτι ο ΕΛΓΑ Τρίπολης τους απέστειλε το αρ. πρωτ. 3122/6-11-2018 έγγραφο, όπου αναφέρεται πως “υποβλήθηκε μεγάλος αριθμός άσκοπων δηλώσεων ζημιάς, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται και να καθυστερεί το εκτιμητικό έργο. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτεμαχίων έχουν ελάχιστη ή καθόλου παραγωγή και σε τέτοιο βαθμό, που είναι βέβαιο ότι οι παραγωγοί δεν θα προέβαιναν στην συγκομιδή τους…”

 

 

Αναλυτικά η επιστολή του ΕΛΓΑ Τρίπολης:

      “…Από τις επισημάνσεις που διενέργησαν στελέχη του ΕΛΓΑ διαπιστώθηκε εντονότατη ακαρπία στις ελαιοποιήσιμες ελιές και μάλιστα στη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτεμαχίων. …Υποβλήθηκε μεγάλος αριθμός άσκοπων δηλώσεων ζημιάς, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται και να καθυστερεί το εκτιμητικό έργο.

…Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτεμαχίων έχουν ελάχιστη ή καθόλου παραγωγή και σε τέτοιο βαθμό, που είναι βέβαιο ότι οι παραγωγοί δεν θα προέβαιναν στην συγκομιδή τους.

…Είναι φανερό πως αυτά τα αγροτεμάχια δεν θα έπρεπε να δηλωθούν ως ζημιωθέντα από την συγκεκριμένη χαλαζόπτωση καθώς πρακτικά δεν φέρουν παραγωγή και συνεπώς, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης της Φυτικής Παραγωγής από τον ΕΛ.Γ.Α., δεν μπορούν να τύχουν αποζημίωσης.

…Ο ΕΛ.Γ.Α. σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό, προκειμένου αφενός να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς το εκτιμητικό έργο για τις πραγματικά ζημιωμένες καλλιέργειες και αφετέρου να προστατεύσει την εύρυθμη λειτουργία του, κάνει γνωστό πως για το σύνολο των δηλωθέντων αγροτεμαχίων με ελαιοποιήσιμες ελιές θα προχωρήσει σε δειγματοληπτικές εκτιμήσεις εκτός και εάν προβείτε στην ανάκληση των Δηλώσεων Ζημιάς για ελαιοτεμάχια τα οποία είναι άκαρπα ή σχεδόν άκαρπα.Στην περίπτωση αυτή θα επιστραφούν τα αντίστοιχα τέλη εκτίμησης αλλά το σημαντικότερο είναι πως θα περιοριστεί ο όγκος των προς εκτίμηση αγροτεμαχίων οπότε θα διενεργηθούν έγκαιρα εκτιμήσεις  και μόνο σε ελαιοτεμάχια με παραγωγή”.  

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο ΕΛΓΑ, καλεί τους παραγωγούς που είχαν υποβάλλει δήλωση Ζημιάς από χαλάζι (ημερομηνία ζημιάς 11-09-2018) να υποβάλλουν στους ανταποκριτές ΕΛΓΑ του Δήμου Σπάρτης  που είχαν καταθέσει την αρχική δήλωση, μέχρι την Παρασκευή 16/11/2018δήλωση ανάκλησης για τα δηλωθέντα αγροτεμάχια με άκαρπες ελαιοποιήσιμες ελιές.

Η Δήλωση ανάκλησης θα γίνεται με την Υπεύθυνη Δήλωση που επισυνάπτεται στην παρούσα και απαιτείται θεώρηση του γνησίου της υπογραφής.”

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ