Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοιοι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά και πόσα - Πίνακες

Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά και πόσα – Πίνακες

Σε τι ποσό ανέρχονται τα αναδρομικά ανά έτος και ποιες κατηγορίες συνταξιούχων μπορούν να τα διεκδικήσουν

Αναδρομικά που σύμφωνα με υπολογισμούς κυμαίνονται από 800 ευρώ έως 6.500 ευρώ για κάθε χρονιά μπορούν να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι, καθώς οι περικοπές που έγιναν με τους μνημονιακούς νόμους του 2012 κρίθηκαν αντισυνταγματικές τρία χρόνια αργότερα, το 2015, από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι για ποιο χρονικό διάστημα μπορούν να γίνουν οι διεκδικήσεις και για πόσες χρονιές θα υπολογιστεί η ετήσια διαφορά των αναδρομικών. Και τούτο διότι υπάρχει ένα χρονικό κενό ανάμεσα στην απόφαση του ΣτΕ το 2015 και τον νόμο Κατρούγκαλου το 2016, που επιχειρεί μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων να συμμορφωθεί με την απόφαση – πιλότο του ΣτΕ.

Δεδομένου ότι ο νόμος 4387 ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016, αλλά ο επανυπολογισμός τίθεται σε πλήρη λειτουργία τον Γενάρη του 2019, μένει να διευκρινιστεί αν παραμένει ανοιχτό «κενό» και σε ποιο εύρος, ώστε να προσδιοριστεί και το ύψος των τυχόν αναδρομικών αξιώσεων.

Ορισμένοι νομικοί αμφισβητούν τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ευθυγραμμίστηκε με την κρίση του Στε και επομένως δεν τίθεται θέμα αναδρομικών μετά το συγκεκριμένο νόμο, οπότε -σύμφωνα με το σκεπτικό αυτό- μόνο οι αιτήσεις που αφορούν στο διάστημα πριν το 2015 θα ευδοκιμήσουν. Αντίθετα, λένε οι νομικοί μπορούν να εγερθούν απαιτήσεις και για άλλες χρονιές.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ