Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΣυνεδριάζει το Eurogroup – Η Ελλάδα και οι συντάξεις στο παρασκήνιο

Συνεδριάζει το Eurogroup – Η Ελλάδα και οι συντάξεις στο παρασκήνιο

Συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Eurogroup, στο περιθώριο του οποίου αναμένεται να τεθεί το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής στις συντάξεις.

Αν και η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στο προσκήνιο του σημερινού Eurogroup με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην Ιταλία και στην αντιπαράθεση της με την Κομισιόν για τον ελλειμματικό προϋπολογισμό του 2019, ωστόσο στο παρασκήνιο οι συζητήσεις κυβέρνησης και θεσμών για το δημοσιονομικό μαξιλάρι ασφαλείας του 2019 είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Βασική επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία υιοθετούν, με βάση τις δηλώσεις τους, υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πως η περικοπή αποτελεί «δημοσιονομικό» και όχι «διαρθωτικό» μέτρο.

Οι θεσμοί θεωρούν πως εφόσον δεν περικοπούν οι συντάξεις το 2019 η κυβέρνηση πρέπει να κάνει εκπτώσεις στα αντίμετρα που προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 και ειδικά σε κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Επίσης η Αθήνα υποστηρίζει ότι οι μειώσεις δεν είναι αναγκαίες για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν ή στις 19 Νοεμβρίου, σε έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup, ή στην προγραμματισμένη στις 3 Δεκεμβρίου.

Το ΔΝΤ πάντως έχει διαμηνύσει ότι πρέπει να ισχύουν τόσο η περικοπή των συντάξεων, όσο και η μείωση του αφορολόγητου, όπως ακριβώς έχουν συμφωνηθεί και έχουν ψηφιστεί από την ελληνική βουλή.

Το Ταμείο θεωρεί πως έτσι θα δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος και οι πόροι να αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ