Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΗ Αποσύνδεση της Ορθοδοξίας από το Ελληνικό Κράτος δε θα περάσει ......

Η Αποσύνδεση της Ορθοδοξίας από το Ελληνικό Κράτος δε θα περάσει … Άρθρο του Δημ. Κρανιά

Το πρόσχημα είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση. Η προσπάθεια αποσύνδεσης του Ελληνικού έθνους και του Ελληνικού κράτους από την Ορθοδοξία είναι παλιά και ισοδυναμεί με προσπάθεια ακρωτηριασμού του Ελληνισμού.

Άλλοτε με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού, άλλοτε με το πρόσχημα της ανεξιθρησκείας επιχειρείται κατά καιρούς η απομάκρυνση των Ελλήνων από τη ζωντανή πίστη.

 

Η Ορθοδοξία ως κατ’ εξοχή θρησκεία της ελευθερίας και της ελεύθερης επιλογής πουθενά δεν επιβλήθηκε δια της βίας. Ο βιωματικός της χαρακτήρας αποτελούσε πάντοτε το διάδρομο προσέγγισής της. Στα ίδια τα ιερά της κείμενα αλλά και στην παράδοσή της υμνείται η αξία των ελεύθερων επιλογών. Η κορυφαία φράση στην οποία αποτυπώνονται τα παραπάνω προέρχεται από τα λόγια του ίδιου του Ιησού. ‘’ Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν…’’ Τα χαρακτηριστικά της ελεύθερης επιλογής δε σημαίνουν όμως ούτε αδυναμία, ούτε έλλειψη θάρρους. Καταγράφουν την ισχύ της Πίστης.

Η χώρα μας και ο λαός μας στάθηκε και στέκεται όρθιος στα δύσκολα πρωτίστως γιατί έχει ζωντανή την Πίστη του. Αυτή τον συνοδεύει διαχρονικά σε πολέμους, σε κρίσεις, σε φάσεις δημιουργίας και ανάτασης. Αυτή μεταφέρεται από γενιά σε γενιά χωρίς να μπορεί κάποιος να την ανακόψει. Αυτή μεταφέρεται μέσα από τα σχολεία, τις εκκλησίες, την οικογένεια, τους φωτισμένους ανθρώπους. Ομολογείται δε δημόσια ως αναπόσπαστο τμήμα της κρατικής μας οντότητας χωρίς να υποχρεώνεται κανείς να την ακολουθήσει. Για τους Έλληνες δεν είναι απλά η επικρατούσα θρησκεία, δεν είναι οι ορκομωσίες, είναι η κυριαρχία της στη συνείδηση και την ψυχή των πολιτών της. Όποιος θελήσει να την αποσυνδέσει από τη δημόσια παρουσία στις κρατικές δραστηριότητες να το θέσει ευθαρσώς στην κρίση του λαού. Τρόποι υπάρχουν.

Αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτό θα περάσει ως μνημόνιο υποταγής και απεμπόλησης της διαδρομής μας κάνουν λάθος. Δεν αφορά ούτε τα λεφτά, ούτε τα χωράφια μας. Αφορά κάτι πολύ μεγαλύτερο. Ας μην ξεγελαστούν από τις χλιαρές αντιδράσεις της Εκκλησίας. Είναι τελείως διαφορετικό ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας στις οικονομικές τους συναλλαγές με την αποσύνδεση της Ορθοδοξίας από το Ελληνικό Κράτος.

Και εδώ θα κριθούν όλοι, πρόσωπα και κόμματα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Η. ΚΡΑΝΙΑΣ

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ