Στην Πολωνία η Μέρκελ με “αγκάθια” αποζημιώσεις και αγωγό φυσικού αερίου

- Advertisement -

Την πρωτεύουσα της Πολωνίας επισκέφθηκε χθες, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, την οποία υποδέχθηκε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέκι.

- Advertisement -

Οι επαφές μεταξύ των δύο ηγετών αναμένονταν τεταμένες εξαιτίας της διένεξης γύρω από τις πολεμικές αποζημιώσεις.
Πολωνοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η Γερμανία οφείλει 743 δισ. ευρώ για τις καταστροφές που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ το Βερολίνο επιμένει ότι το πολωνικό αίτημα στερείται νομικής βάσης.

Αλλη εστία έντασης στις γερμανοπολωνικές σχέσεις είναι η έντονη διαφωνία της Πολωνίας στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Η Βαρσοβία διαφωνεί με την κατασκευή του, υποστηρίζοντας ότι ο ρωσογερμανικός αγωγός θα προσφέρει υπερβολικό πλεονέκτημα στη Μόσχα, η οποία θα μπορεί να πλήττει κατά το δοκούν την Πολωνία και την Ουκρανία, ρυθμίζοντας την παροχή φυσικού αερίου.

Η Γερμανία έχει εκφράσει τη διαφωνία του για την ψήφιση μεταρρυθμίσεων που αφορούν την πολωνική δικαιοσύνη, με στόχο την αποδυνάμωσή της και την καθυπόταξή της στις κυβερνητικές επιταγές.

Στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag επέμεινε ότι η χώρα του δεν έχει αποζημιωθεί δίκαια. «Πρόκειται για θέμα δικαίου και ευθύνης. Η ναζιστική Γερμανία κατέστρεψε το 62% της πολωνικής βιομηχανίας, το 84% των υποδομών και προκάλεσε τον θάνατο 16,7% των πολιτών της», είπε την Πέμπτη ο Ντούντα.

Να θυμίσουμε πως στις 23 Αυγούστου 1953, το κομμουνιστικό καθεστώς της Πολωνίας ανακοίνωσε τη μονομερή άρση των απαιτήσεών του για πολεμικές αποζημιώσεις από το Ανατολικό Βερολίνο. Σε αντάλλαγμα, η Ανατολική Γερμανία παραχώρησε το 25% των εδαφών της στην Πολωνία και τη Ρωσία.

 

- Advertisement -