Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΔέκα + 1 επιδόματα όχι μόνο για ανέργους αλλά και για εργαζόμενους...

Δέκα + 1 επιδόματα όχι μόνο για ανέργους αλλά και για εργαζόμενους χορηγεί ο ΟΑΕΔ

Δέκα + 1 επιδόματα όχι μόνο για ανέργους αλλά και για εργαζόμενους χορηγεί ο ΟΑΕΔ.

Oι περισσότεροι γνωρίζουν μόνο το επίδομα ανεργίας ενώ υπάρχουν πολλά άγνωστα ειδικά επιδόματα που χορηγούνται είτε μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας, είτε σε μισθωτούς που είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ή σε επίσχεση εργασίας, είτε λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη, είτε ακόμη σε νέους 20-29 ετών, σε νέες μητέρες καθώς και σε άλλες κατηγορίες.

Εδικά για τις μητέρες, πέραν του βασικού μισθού των 586 ευρώ το μήνα που μπορούν να παίρνουν απ τον ΟΑΕΔ με την άδεια μητρότητας για 6 μήνες, υπάρχει και μια συμπληρωματική παροχή που καλύπτει τη διαφορά μισθού και επιδότησης ΙΚΑ λόγω τοκετού.

Τα «άγνωστα» επιδόματα συνέλεξε και παρουσιάζει το money-money.gr με όλες τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά ώστε όσοι τα διεκδικήσουν να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και πως θα πάρουν.

1. Επίδομα ανεργίας (360 ευρώ+10% προσαύξηση για κάθε προστατευόμενο μέλος οικογένειας)
Α. Μισθωτοί.
Απαιτείται καταγγελία σύμβασης (απόλυση) και συγκεκριμένος αριθμός ημερών ασφάλισης.
Η αίτηση υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο αυτοπροσώπως εντός 60 ημερών από την ημερομηνία απόλυσής του στον ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του (ή εναλλακτικά στον ΟΑΕΔ που ανήκει με βάση την τελευταία απασχόλησή του).

Οι αιτήσεις που υποβάλλονται κατά το πρώτο 7ημερο μετά την απόλυση, επιδοτούνται από την 7η ημέρα, ενώ όσες υποβάλλονται σε μεταγενέστερο διάστημα επιδοτούνται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Συμφέρει επομένως να γίνει η αίτηση άμεσα για να μη χαθούν ημέρες επιδότησης

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Αν ο άνεργος επιδοτείται για πρώτη φορά:
• πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, δηλαδή 160 ημέρες πριν από την επιδότησή του. Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι δύο μήνες. Αρα εργαζόμενος που έχει καταγγελία σύμβασης τον Μάρτιο του 2014 για να πάρει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ θα πρέπει να έχει είτε 160 ημέρες ασφάλισης το 2013 και το 2012, είτε 125 ημέρες ασφάλισης στο 14μηνο από Δεκέμβριο 2013 έως Φεβρουάριο 2014, χωρίς στο διάστημα αυτό να υπολογίζονται οι δυο τελευταίοι μήνες (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2014).
• Επίδομα ανεργίας δικαιούται και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει στα δύο προηγούμενα, πριν από την απόλυσή του χρόνια, 200 ημέρες εργασίας (χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών), από τις οποίες 80 ημέρες, το λιγότερο το χρόνο.

Αν επιδοτείται για δεύτερη και πλέον φορά:
* Ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας στο τελευταίο 14μηνο, πριν από την απόλυσή του, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών.
Για τους ασφαλισμένους που έχουν απασχοληθεί σε τουριστικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα, για δύο συνεχείς χρονικές περιόδους (σαιζόν) αρκούν 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο.

Από 01.01.2014 ισχύει και η εξής προϋπόθεση:

Η διάρκεια χορήγησης του επιδόματος ανεργίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει διάστημα επιδότησης πέραν των 400 ημερών εντός της προηγούμενης τετραετίας. Επομένως αν ο άνεργος έχει επιδοτηθεί στο διάστημα 2010-2013 για χρονικό διάστημα 350 ημερών, τότε σε περίπτωση που αιτηθεί επίδομα το 2014 θα λάβει επιδότηση μόνο για 50 ημέρες. Αντίστοιχα αν αιτηθεί επίδομα για το 2015, τότε η τετραετία για την οποία θα εξεταστεί αν έχει υπερβεί τις 400 ημέρες επιδότησης θα είναι από το 2011 ως το 2014. Μετράει δηλαδή η αμέσως προηγούμενη τετραετία του έτους που υποβάλλει την αίτηση.

Β. Εποχικοί (τουριστικά επαγγέλματα, κ.α)
Εξαίρεση από το κριτήριο των 400 ημερών έχουν οι εποχικά εργαζόμενοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας (όπως π.χ. σε ξενοδοχεία και άλλες εποχικές εργασίες).

Για την κατηγορία αυτή των εργαζομένων ισχύουν τα εξής:

Οι απασχολούμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας αποκλειστικά σε εποχικές επιχειρήσεις, που η εργασιακή τους σχέση λύθηκε από την 31.8.2013 και μετά, διακρίνονται όσον αφορά στην διάρκεια επιδότησης λόγω ανεργίας σε δύο κατηγορίες:

α) στους ασφαλισμένους που έχουν πραγματοποιήσει (στο 12μηνο ή 14μηνο) από 100 έως 149 ημέρες εργασίας – ασφάλισης και οι οποίοι υποχρεωτικά εντάσσονται σε επιδότηση 80 ημερών, ανεξάρτητα από το αν έχουν επιδοτηθεί συνολικά για 400 μέρες τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια

β) στους ασφαλισμένους που έχουν πραγματοποιήσει από 150 έως 200 ημέρες εργασίας και οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα επιλογής, μεταξύ της επιδότησης τακτικής ανεργίας διάρκειας 80 ημερών ή να επιδοτηθούν για τότες μέρες όσες απομένουν μέχρι να συμπληρώσουν τις 400 ημέρες επιδότησης τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια.

Αντίθετα, οι ασφαλισμένοι που έχουν πραγματοποιήσει από 201 και πλέον ημέρες εργασίας – ασφάλισης επιδοτούνται μόνο με βάση το κριτήριο συμπλήρωσης των 400 ημερών επιδότησης κατά την τελευταία 4ετία.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ