Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΓια ανάπλαση - καταστροφή του πάρκου Κολοκοτρώνη κάνει λόγο η ΑΥ.Ρ.Α.

Για ανάπλαση – καταστροφή του πάρκου Κολοκοτρώνη κάνει λόγο η ΑΥ.Ρ.Α.

Η δημοτική παράταξη ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ (ΑΥ.Ρ.Α.), με ανακοίνωσή της εκφράζει την αντίθεσή της στην πρόθεση της δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε ανάπλαση του Πάρκου κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο.

 

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση: “Η πραγματικότητα είναι ότι το πάρκο σχεδιάζεται να παραδοθεί όπως όλοι οι δημόσιοι χώροι και οι χώροι πρασίνου στην «αξιοποίηση» των ιδιωτικών συμφερόντων. Η υπεράσπιση της ποιότητας ζωής μας, του πρασίνου και των δημόσιων χώρων καθώς και της ιστορικής μας κληρονομιάς είναι στο χέρι μας. Μέρος όλων των παραπάνω είναι και το πάρκο Κολοκοτρώνη. Χρέος όλων μας να σταματήσουμε την καταστροφή του.”

Στην ανακοίνωσλη της, η ΑΥ.Ρ.Α. αναφέρει:

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την ανάπλαση του Πάρκου Κολοκοτρώνη έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία προκαλώντας έντονη συζήτηση στην τοπική κοινωνία. Η μελέτη που εγκρίθηκε σε «διαδικασία-εξπρές» δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά τόσο όσον αφορά το ίδιο το περιεχόμενό της όσο και για τον τρόπο με τον οποίο πέρασε: Με την υπερψήφιση από την πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη και μόνο σε ένα και μοναδικό δημοτικό συμβούλιο χωρίς ποτέ πριν να δει το φως της δημοσιότητας και να κριθεί στον δημόσιο διάλογο.
Οι επεμβάσεις που εγκρίθηκαν θα σημάνουν το τέλος ενός πάρκου που με επίκεντρο τον αδριάντα του Κολοκοτρώνη, υπάρχει από το 1901 και με την σημερινή του βασική διαμόρφωση από το 1930. Το πάρκο Κολοκοτρώνη αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αρχιτεκτονικής και ιστορικής κληρονομιάς του Ναυπλίου με την ίδια βαρύτητα που έχουν και τα διατηρητέα κτίρια για την φυσιογνωμία της πόλης. Ελάχιστα είναι σε όλη την Ελλάδα τα αντίστοιχα πάρκα που έχουν επιβιώσει σαν δείγματα των κλασσικών ρυθμών της κηποτεχνίας με το συγκεκριμένο να είναι και το μοναδικό γενικά πάρκο εντός του αστικού ιστού του Ναυπλίου.
Παρ’ όλ’ αυτά και ενώ δεν λείπουν οι πεζόδρομοι και τα τραπεζοκαθίσματα ειδικά από το παραδοσιακό τμήμα του Ναυπλίου, η ελλιπέστατη και αποσπασματική μελέτη αντικαθιστά τα δέντρα του πάρκου με πέργκολες, τα παρτέρια με τραπεζοκαθίσματα και όχι απλά αλλοιώνει αλλά προσβάλλει βάναυσα την κλασσική αισθητική που περιβάλλει το μνημείο (κλασσικού επίσης τύπου) του αδριάντα του Κολοκοτρώνη.
Η «δημόσια διαβούλευση» που καλεί η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος επιχειρεί τα εξής:
– Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μετά και τις αρνητικές συζητήσεις που ακολούθησαν την απόφαση για ανάπλαση.
– Να αποσπάσει την κοινωνική συναίνεση κατόπιν εορτής και αφού ΗΔΗ έχει ψηφιστεί το σχέδιο της ανάπλασης.
– Να παρουσιάσει το ομορφότερο και μοναδικό πάρκο της πόλης σαν ένα πρόβλημα που τόσα χρόνια κανείς δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει.
Η πραγματικότητα είναι ότι το πάρκο σχεδιάζεται να παραδοθεί όπως όλοι οι δημόσιοι χώροι και οι χώροι πρασίνου στην «αξιοποίηση» των ιδιωτικών συμφερόντων. Η υπεράσπιση της ποιότητας ζωής μας, του πρασίνου και των δημόσιων χώρων καθώς και της ιστορικής μας κληρονομιάς είναι στο χέρι μας. Μέρος όλων των παραπάνω είναι και το πάρκο Κολοκοτρώνη. Χρέος όλων μας να σταματήσουμε την καταστροφή του.”

Να θυμίσουμε οτι κατά της πρόθεσης του Δήμου για την συγκεκριμένη ανάπλαση, έχουν καταφερθεί και οι δημοτικές παρατάξεις των κ.κ.Γραμματικόπουλου και Αντωνιάδη.

Πρόσκληση του Δήμου για την αυριανή παρουσίαση

Να θυμίσουμε και τι αναφέρει, μεταξύ άλλων, η πρόσκληση του Δήμου, για την παρουσίαση της μελέτης, που θα γίνει αύριο το απόγευμα:

“Ως δημοτική αρχή, αλλά και ως “παιδιά ” αυτής της πόλης, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε οποιαδήποτε παρέμβαση σε ιστορικά και όχι μόνο σημεία του Ναυπλίου πάντα με σεβασμό και σύνεση. Έτσι και τώρα για το ιδιαίτερης σημασίας πάρκο μας, καλούμε όλους τους θεσμικούς και μη φορείς της πόλης και όλους τους δημότες σε μια ανοιχτή συζήτηση και παρουσίαση της μελέτης την Τετάρτη 17/10 και ώρα 18:00 στο χώρο του πάρκου μπροστά στον ανδριάντα του Κολοκοτρώνη (σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα γίνει την ίδια ώρα και ημέρα στο βουλευτικό).

Η συγκεκριμένη διαβούλευση ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τη συγκεκριμένη ημέρα και αφού είχε ψηφιστεί η απόφαση της ανάπλασης και όχι της τελικής διαμόρφωσης , όπως κάποιοι βιάστηκαν να πουν.

Η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των δημοτών για θέματα της πόλης και του δήμου μας και η έκφραση ιδεών και προτάσεων είναι κάτι που από την πρώτη ημέρα αναζητούμε.

Σας περιμένουμε όλους για να αποφασίσουμε την ιδανικότερη εικόνα για το ιστορικό μας πάρκου».

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ