Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΜειώθηκαν κατ' εξαίρεση τα δημοτικά τέλη για το νησί της Κορωνίδας στην...

Μειώθηκαν κατ’ εξαίρεση τα δημοτικά τέλη για το νησί της Κορωνίδας στην Κοιλάδα

Με απόφαση του Δήμου Ερμιονίδας, μειώθηκαν τα τέλη καθαρισμού κατ εξαίρεση, για το νησί Κορωνίδα στην Κοιλάδα. Απο την πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση, την απόφαση αλλά και τις ενστάσεις  στη diavgeia, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Σήμερα, την 11η του μηνός Σεπτεμβρίου έτους 2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 18:30, το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας συνήλθε σε Δημόσια Συνεδρίαση σε αίθουσα του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου ύστερα από την υπ’ αρ. πρωτ.: οικ. 6161/07.09.2018 πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που επιδόθηκε σε κάθε Δημοτικό Σύμβουλο και στο Δήμαρχο, σύμφωνα με τις διατάξεις των σχετικών άρθρων του Ν.3852/2010, για συζήτηση και λήψη απόφασης στο παρόν θέμα. Η τροποποίηση της απόφασης ως προς την κατηγορία ΣΤ’ αφορά στη μείωση στην περίπτωση της Κορωνίδος του τέλους καθαριότητας και φωτισμού, δηλ. από το ποσό των 2,00 ευρώ στο ποσό των 0,90 ευρώ.

Ιωάννης Αντωνόπουλος, Αντιδήμαρχος: Το 2012, με την υπ΄ αριθμ. 15 απόφαση, υπήρξε μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που επανακαθόριζε τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού του Δήμου Ερμιονίδας, ως προς τις κατηγορίες και τις περιοχές. Μέσα στις περιοχές αναφέρονται όλες οι περιοχές του Δήμου Ερμιονίδας, καθώς επίσης έχει ψηφιστεί και το τέλος. Το 2016 όταν ξεκινήσαμε την καταγραφή των τετραγωνικών, είδαμε ότι σε μερικά ακίνητα υπήρχε απόκλιση. Μέσα στα ακίνητα αυτά, που καλέστηκαν οι ιδιοκτήτες και ήρθαν και πλήρωσαν, ήταν και η εταιρεία «ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.», που είναι η ιδιοκτησία της κας Λιβανού, δηλαδή είναι το νησί του Λιβανού απέναντι από την Κοιλάδα.

Στο νησί αυτό δεν υπάρχει δημοτικός φωτισμός, δηλαδή ο Δήμος δεν παρέχει κάποια υπηρεσία όσον αφορά το δημοτικό φωτισμό, δεν παρέχει κάποια υπηρεσία όσον αφορά την οδοποιία, όπως επίσης δεν κάνει και την αποκομιδή των σκουπιδιών στο νησί, απλά οι υπεύθυνοι του νησιού φέρνουν τα απορρίμματα απέναντι στην Κοιλάδα.
Όταν λοιπόν εμείς το 2016 κάναμε τακτοποίηση και ήρθαν από μόνοι τους και πλήρωσαν με όποιες διαφορές προέκυπταν, έκαναν το αίτημα και λένε ότι: Κοιτάξτε να δείτε, επειδή το νησί αυτό δεν κατοικείται όλους τους μήνες, αλλά εν πάση περιπτώσει, εμείς δεν χρησιμοποιούμε όλες αυτές τις υπηρεσίες που εσείς υποχρεούστε να παρέχετε και δεν τις χρησιμοποιούμε γιατί δεν μπορείτε να μπείτε στο νησί, ο φωτισμός είναι δικός μας, καλύπτουμε εμείς τις υπηρεσίες.
Όμως, θα πρέπει να δούμε λίγο το θέμα των τετραγωνικών και τη χρέωση των τετραγωνικών. Εμείς απ’ όταν έγινε η αίτηση αυτή αναθέσαμε σε ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο, αυτό το γραφείο το οποίο είχε αναλάβει από την αρχή την νομική υποστήριξη του Δήμου όσον αφορά τις επιστολές που είχαμε στείλει για το ΤΑΠ και μας έκανε μια γνωμοδότηση.
Δημήτριος Σφυρής, Δήμαρχος: Εγώ έχω πει κι εδώ μέσα ότι ο καθορισμός των τετραγωνικών μέτρων είναι σημαντικός και στην τοποθέτησή μου και το 2003 και το 2012, αν θέλετε να σας τη διαβάσω όπως είναι, θεωρούσα ότι είναι κατ’ αρχάς απαγορευτικό. Δεν συνάδει με την αειφορία, που σημαίνει ότι πρέπει τους πολίτες να τους κοιτάς με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά και υπάρχουν άλλοι τρόποι ώστε να μπορέσει να τιμωρηθεί ένας ο οποίος είναι εκτός σχεδίου και επιβαρύνει το Δήμο αντίστοιχα.
Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, όπως γνωρίζετε, εμείς έχουμε μια φοβερή επιβάρυνση, που έχει να κάνει με τα χαρτιά, με τα γκαζόν, με ένα σωρό τέτοια πράγματα. Άρα λοιπόν, θα πρέπει σε κάποια στιγμή αυτά να τα δούμε, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι σ’ αυτό. Και όπως γνωρίζετε, πολλοί Δήμοι έχουν ψηφίσει το τέλος πρασίνου. Για να τελειώσουμε με αυτό το θέμα. Τι είχα πει εγώ τότε και τι είχα πει και το 2003. Εγώ διαφωνούσα πλήρως, γιατί είχαν βάλει στο ίδιο σακί περιοχές που έπρεπε να καταγραφούν και λέω για παράδειγμα, τα Μαντένια, που είναι τα αυθαίρετα και ο καθένας έχει 40 και 50 τ.μ. τα οποία τα περισσότερα δεν τα αναφέρουν, το γνωρίζετε πολύ καλά και τα βάζανε με 2,00 €, που δεν είναι κοινωνικά σωστό. Το λέω σαν παράδειγμα. Όπως επίσης, εάν δούμε ότι γινόταν μια μελέτη στη συγκεκριμένη περίπτωση, βλέπουμε ότι κάποιος έρχεται εδώ για ενάμιση μήνα το καλοκαίρι και πληρώνει διπλά τετραγωνικά για όλο το χρόνο.
Στο Κρανίδι όποιος είναι έξω από τον Περιφερειακό -λέω ένα παράδειγμα- πληρώνει διπλά τετραγωνικά. Στους οικισμούς, όπου υπάρχει σχέδιο πόλης και έχουν αποδοθεί οι κοινόχρηστοι χώροι, δεν μπορείς εσύ να τον βάζεις και να του διπλασιάζεις τα τετραγωνικά. Δηλαδή δεν είναι δίκαιο αυτό.

Ιωάννης Γεωργόπουλος, επικεφαλής του συνδυασμού: «Δυνατή Ερμιονίδα»: Εγώ θέλω να πω ότι είναι δίκαιο αυτό το αίτημα, όπως παρουσιάζεται και όπως συμβαίνει και το γνωρίζουμε όλοι, είναι δίκαιο όντως, γιατί οι υπηρεσίες οι ανταποδοτικές δεν προσφέρονται λόγω της κατάστασης που υπάρχει και εγώ τουλάχιστον θα είμαι θετικός σε αυτό, λαμβανομένων υπόψη βέβαια και των ευεργεσιών που έχει κάνει.

Ιωάννης Αντωνόπουλος, Αντιδήμαρχος: Εγώ θέλω να πω ότι αυτή την κουβέντα να τη θυμόμαστε, γιατί ενδεχομένως στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα έρθει και ένα θέμα για τον επανακαθορισμό των τελών σύμφωνα με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Όλα αυτά θα πρέπει να τα ξαναδούμε, γιατί θα πρέπει να κάνουμε μια επικαιροποίηση των περιοχών αλλά και των τιμών, σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές.
Εκεί ενδεχομένως, να υπάρχουν -όπως είπε και ο Δήμαρχος- κι άλλες περιοχές, που δεν έχουν την ίδια βαρύτητα, όπως έχουν κάποιες άλλες και θα μπορούμε αυτές τις αδικίες να τις βελτιώσουμε.

Στην ψηφοφορία υπήρξαν 3 ψήφοι κατά και 10 ψήφοι υπέρ. Άρα, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και μειώθηκε το τέλος καθαριότητας και φωτισμού από 2,00 ευρώ σε 0,90 ευρώ.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ