Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜικρές βελτιωτικές παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων με απόφαση του υφυπουργού...

Μικρές βελτιωτικές παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης

Μικρές βελτιωτικές παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, που αφορά τις επιχειρήσεις με πτωχευτική ικανότητα.

Με στόχο την ένταξη στη διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερων οφειλετών, η απόφαση τροποποιεί παλαιότερη απόφαση του Ιουλίου του 2017 και εφαρμόζει σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα το «μοντέλο» που ακολουθείται ήδη για τους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα.

Αυτό που αλλάζει με τη νέα υπουργική απόφαση, είναι το εισόδημα που υπολογίζεται ώστε να διαπιστωθεί η ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη. «Κλειδί», δηλαδή, στην όλη διαδικασία είναι το ποσό που μπορεί να αποπληρώσει ο οφειλέτης έναντι των οφειλών του προς όλους τους πιστωτές εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, που για το ΚΕΑΟ ισούται με τον χρόνο αποπληρωμής των 120 μηνιαίων δόσεων.

Να σημειωθεί ότι στην πρώτη απόφαση του καλοκαιριού, για να διαπιστωθεί η ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, λαμβάνονταν υπόψη τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της πιο κερδοφόρας χρήσης της τελευταίας τριετίας πριν από την υποβολή της αίτησης τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα πάντα με πτωχευτική ικανότητα. Στη νέα απόφαση, λαμβάνεται πλέον υπόψη «το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) της τελευταίας τριετίας και των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) του τελευταίου έτους πριν από την υποβολή της αίτησης». Στην πράξη, λαμβάνεται υπόψη είτε ο μέσος όρος των κερδών της 3ετίας είτε τα κέρδη του τελευταίου έτους πριν από την αίτηση και όχι η πιο κερδοφόρα χρήση της τελευταίας 3ετίας.

Μάλιστα, ακριβώς οι ίδιες προϋποθέσεις λαμβάνονται υπόψη και στις περιπτώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών χωρίς πτωχευτική ικανότητα.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ