Μυστήριο η εξαφάνιση του δημοσιογράφου Κασόγκι

- Advertisement -

Πριν από μία εβδομάδα ο Τζαμάλ Κασόγκι, δημοσιογράφος με κριτική στάση απέναντι στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας επισκέφθηκε το προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη και έκτοτε αγνοείται.

- Advertisement -

 

Τους τελευταίους μήνες ο Κασόγκι είχε ασκήσει προσωπική κριτική στον διάδοχο του θρόνου Μωχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Δεν αποκλείεται να πλήρωσε με τη ζωή του την κριτική αυτή, υποστηρίζει ο Τουράν Κισλακτσί από τον Τουρκοαραβικό Δημοσιογραφικό Σύνδεσμο, με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Πηγές της τουρκικής αστυνομίας εκτιμούν ότι ο ηλικίας 59 ετών δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι για τον σκοπό αυτό είχε έρθει στην Κωνσταντινούπολη ομάδα εκτελεστών, συνολικά 15 άτομα, που μοιράστηκε σε δύο διαφορετικές πτήσεις, και εμφανίστηκε στο προξενείο λίγο μετά την άφιξη του ίδιου του Κασόγκι. Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος διαισθανόταν τον κίνδυνο, αλλά έπρεπε να επισκεφθεί το προξενείο γιατί ήθελε να αρραβωνιαστεί και χρειαζόταν τα απαραίτητα έγγραφα.

Λίγο πριν αναχωρήσει για το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας ο Κασόγκι έλεγε στη σύντροφό του ότι, σε περίπτωση που του συμβεί κάτι, θα πρέπει να ειδοποιήσει έναν σύμβουλο του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Και τελικά έτσι έγινε. Στο μεταξύ ο ίδιος ο Ερντογάν παρενέβη στην υποθεση Κασόγκι για να δηλώσει τα εξής: «Είναι πολύ λυπηρό ότι συνέβη κάτι τέτοιο στη χώρα μας. Γνώριζα πολλά χρόνια τον κ. Κασόγκι ως δημοσιογράφο και φίλο. Θέλω να είμαι αισιόδοξος, ας ελπίσουμε να μη συνέβη όντως αυτό που όλοι φοβόμαστε».

Οι ίδιοι οι Σαουδάραβες ισχυρίζονται ότι ο Κασόγκι αποχώρησε σώος από το προξενείο και καλούν τις τουρκικές αρχές, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης να επισκεφθούν το κτίριο για να εξακριβώσουν την αλήθεια. Όλα δείχνουν ότι οι κάμερες ασφαλείας έχουν καταγράψει εικόνες από την άφιξη, αλλά όχι και από την υποτιθέμενη αποχώρηση του δημοσιογράφου.

 

- Advertisement -

________________