Με κέντρο την Καλαμάτα ο παγκόσμιος διαγωνισμός για τη χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας

- Advertisement -

Η Καλαμάτα θα αποτελέσει το κέντρο για τη διεξαγωγή του παγκόσμιου διαγωνισμού SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE, στο πλαίσιο του οποίου 8 ερευνητικές ομάδες (τρεις από τις ΗΠΑ και μία από καθένα από τα εξής κράτη: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ελβετία, Ιαπωνία και Πορτογαλία) θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν την τεχνολογία για γρήγορη, μη επανδρωμένη, υψηλής ανάλυσης χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας.

- Advertisement -

 

Η Καλαμάτα, λοιπόν, θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στην περίοδο διεξαγωγής του διαγωνισμού, από το Νοέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο. Οι πλέον πρόσφατες συνεννοήσεις είχαν γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου, όταν η Δρ. Jyotika Virmani, επικεφαλής του Βραβείου και ανώτερη διευθύντρια της ομάδας του XPRIZE για τον Πλανήτη και το Περιβάλλον, είχε επισκεφθεί το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Ε. Νίκα.

Η δημοσιότητα ήδη ξεκίνησε, καθώς χθές Τρίτη, εκδόθηκε στις ΗΠΑ δελτίο Τύπου, όπου αναφέρονται μεταξύ άλλων, τα εξής:

«ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΒΑΘΗ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΩΝ 7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE
H τελική φάση του παγκόσμιου διαγωνισμού θέτει τη γρήγορη, μη επανδρωμένη, υψηλής ανάλυσης χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας σε δοκιμασία υπό πραγματικές συνθήκες.

Λος Άντζελες (9 Οκτωβρίου 2018) – Η XPRIZE, ο παγκόσμιος ηγέτης στο σχεδιασμό και τη διενέργεια διαγωνισμών με κίνητρα, οι οποίοι αλλάζουν τον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ότι η βαθιά θάλασσα ανοικτά της Καλαμάτας στην Ελλάδα, έχει επιλεγεί ως ο χώρος δοκιμασίας για τις ομάδες των φιναλίστ που διαγωνίζονται στο πλαίσιο του αξίας 7 εκατ. δολαρίων SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE. Οι δοκιμασίες στη βαθιά θάλασσα, υπό πραγματικές συνθήκες, είναι ένα βασικό στάδιο στον τριετή παγκόσμιο διαγωνισμό, που αποτελεί πρόκληση για τις ομάδες ώστε να εξελίξουν τις τεχνολογίες για γρήγορη, μη επανδρωμένη και υψηλής ανάλυσης εξερεύνηση των ωκεανών και ανακαλύψεις. Σε αυτόν τον τελευταίο γύρο δοκιμασιών πεδίου για το Μεγάλο Βραβείο του διαγωνισμού, που ξεκινάει το Νοέμβριο και διαρκεί μέχρι το Δεκέμβριο, οι ομάδες έχουν μέχρι 24 ώρες για να χαρτογραφήσουν τουλάχιστον 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα του πυθμένα της θάλασσας – περιοχή σχεδόν τριπλάσια εκείνης του Παρισιού – σε βάθη μέχρι 4.000 μέτρα – ένα περιβάλλον ψυχρό, σκοτεινό και με υψηλές πιέσεις, που είναι περισσότερο από δύο φορές βαθύτερο από το Grand Canyon.

Στη νότια ακτή της Ελλάδος, κάθε ομάδα θα εξαπολύσει και θα ανακτήσει τα αυτόνομα υποβρύχια τεχνολογικά της συστήματα από το Κέντρο Ελέγχου (Mission Control) της XPRIZE στην Καλαμάτα. Ο χώρος του διαγωνισμού είναι περίπου 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει μια σειρά υποβρύχιων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών. Οι ομάδες των φιναλίστ πρέπει να ξεκινήσουν από την ακτή και τα συστήματα με τα οποία συμμετέχουν, πρέπει να μεταβούν στην περιοχή του διαγωνισμού από ύδατος ή από αέρος και, με περιορισμένη ανθρώπινη παρέμβαση, να χαρτογραφήσουν τουλάχιστον το 50% της περιοχής – 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα – με ανάλυση πέντε μέτρων και σε βάθος έως 4.000 μέτρα, προσδιορίζοντας και απεικονίζοντας τουλάχιστον δέκα αρχαιολογικά, βιολογικά ή γεωλογικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε οποιοδήποτε βάθος, κι όλα αυτά μέσα σε 24 ώρες.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που φέρνουμε αυτό το XPRIZE στην Ελλάδα, μια καταπληκτική χώρα με μακρά ιστορία επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης που ωφέλησε τον κόσμο», δήλωσε η Δρ. Jyotika Virmani, Επικεφαλής του Βραβείου και Ανώτερη Διευθύντρια της ομάδας του XPRIZE για τον Πλανήτη και το Περιβάλλον. «Οι ομάδες που διαγωνίζονται για το SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE δημιουργούν πρωτοποριακές τεχνολογίες, σχεδιασμένες να λειτουργούν σε ακραίες συνθήκες, με στόχο την ταχεία χαρτογράφηση μιας περιοχής που δεν έχει χαρτογραφηθεί προηγουμένως με τέτοια υψηλή ανάλυση• παρέχουμε στις ομάδες ένα περιβάλλον που είναι γεμάτο μυστήριο και γεωλογικές ιδιαιτερότητες, που θα προσφέρουν μια πραγματική δοκιμασία για τις τεχνολογίες τους».

Το SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE έχει την υποστήριξη της Κυβέρνησης της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Εξωτερικών, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Πολιτισμού & Αθλητισμού. Η επιχειρησιακή ομάδα συνεργάζεται επίσης με πολλούς άλλους οργανισμούς, όπως το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Γραφείο του Δημάρχου Καλαμάτας, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας, το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, για να εξασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού με την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης. Οι διοργανωτές του διαγωνισμού συνεχίζουν επίσης να συνεργάζονται με τη Fugro, έναν ηγέτη στον τομέα της χαρτογράφησης των ωκεανών και με την Esri, τον παγκόσμιο ηγέτη στο λογισμικό συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών (GIS). Το XPRIZE συνεργάζεται επίσης με το Singularity University, το οποίο φιλοξενεί τη Σύνοδο Κορυφής τoy SingularityU στην Ελλάδα το Νοέμβριο, στην οποία ο Δρ. Peter H. Diamandis, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του XPRIZE, θα κάνει την εναρκτήρια ομιλία και η Δρ. Virmani θα συζητήσει σχετικά με το SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE.

«Είμαστε υπερήφανοι που η Καλαμάτα επιλέχθηκε ως φιλοξενούσα πόλη γι’ αυτόν το διεθνή διαγωνισμό και βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να προσφέρουμε την υποδομή και την εφοδιαστική υποστήριξη για να στηρίξουμε την επίδειξη νέων και συναρπαστικών τεχνολογιών», δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας. «Η θάλασσα γύρω από την Καλαμάτα παρέχει στις ομάδες που διαγωνίζονται για το SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE ένα μοναδικό και ποικιλόμορφο υποβρύχιο τοπίο για εξερεύνηση και προσβλέπουμε να υποστηρίξουμε το έργο τους σε αυτόν το σημαντικό τελικό γύρο πραγματικών δοκιμασιών».

Στο τέλος του διαγωνισμού, ένα μεγάλο βραβείο 4 εκατομμυρίων δολαρίων (Grand Prize) και ένα βραβείο 1 εκατομμυρίου δολαρίων για τη δεύτερη θέση (Second Place Prize) θα απονεμηθούν στις ομάδες που θα λάβουν τις κορυφαίες βαθμολογίες για την επίδειξη της χαρτογράφησης του πυθμένα της θάλασσας με την υψηλότερη ανάλυση. Μετά το πέρας του διαγωνισμού, ο υψηλής ανάλυσης χάρτης του πυθμένα της θάλασσας θα χρησιμοποιηθεί από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα, και το Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής που ο «Δημόκριτος» διαθέτει, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας επιστημονικής συνεργασίας για τη δημιουργία τηλεσκοπίου νετρίνων νέας γενιάς στη Μεσόγειο.

Μια δευτερεύουσα επιτόπια δοκιμασία για την υποστήριξη του Bonus Prize ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων της εθνικής Αρχής των ΗΠΑ NOAA θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2019, μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμασίες του Μεγάλου Βραβείου (Grand Prize). Αυτή θα δώσει στις ομάδες των φιναλίστ για το Bonus Prize την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις τεχνολογίες τους και θα καθορίσει το νικητή του Bonus Prize. Στο πλαίσιο αυτού του βραβείου, οι διαγωνιζόμενες ομάδες θα πρέπει να επιδείξουν ότι η τεχνολογία τους μπορεί να «μυρίσει» ένα συγκεκριμένο αντικείμενο στον ωκεανό, ανιχνεύοντας ένα βιολογικό ή χημικό σήμα μέχρι την πηγή του.

Για τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τη δομή του διαγωνισμού, τις σημαντικές ημερομηνίες και τις ομάδες των φιναλίστ, επισκεφτείτε τη διεύθυνση:  https://oceandiscovery.xprize.org

 

- Advertisement -