Μεσσηνία: Διημερίδα με έμφαση στην οικονομία της ελαιοκομίας στις 12-13/10

- Advertisement -

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ) αποτελεί τον μεγαλύτερο Οργανισμό για την Ελαιοκομία, στον οποίο μετέχουν τα Ελαιοπαραγωγικά και Καταναλωτικά κράτη του κόσμου. Ιδρύθηκε το 1959, εδρεύει στην Μαδρίτη και συνενώνει τις χώρες που παράγουν το 94% του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς.

- Advertisement -

 

Φέτος, οι χώρες – μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας θα οργανώσουν εκδηλώσεις για να γιορτάσουν μαζί την «Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιόλαδου», που καθιέρωσαν με απόφαση τους το 1992 με σκοπό να διαιωνίσουν την κοινή πολιτιστική τους κληρονομιά.
Για την Ελλάδα, το ΔΣΕ προέκρινε και έθεσε υπό την αιγίδα του την πρόταση εκδηλώσεων που υπέβαλε το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλου – Νέστορος με τον τίτλο: «Η Ελαιοκομία ως Βασικός Παράγοντας Οικονομικής Ανάπτυξης σε επίπεδο Δήμων».
Η πρόταση αυτή θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη», με το Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων και την Ομάδα Παραγωγών Ελαιολάδου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης «Νηλέας».
Οι εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στο Δήμο Πύλου – Νέστορος στις 12/10/2018 και 13/10/2018. Ο κεντρικός άξονας των εκδηλώσεων θα περιστρέφεται γύρω από την Οικονομία της Ελαιοκομίας.
Οι εισηγήσεις που θα γίνουν από ειδικούς επιστήμονες, θα αναφέρονται στα εξής θέματα:
– Ελαιοτουρισμός (ανάγκες σύνδεσης της ελαιοκομίας με τον τουρισμό, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ως τουριστικό θέλγητρο)
– Σύνδεση ελαιόλαδου με ποικίλες μορφές τουρισμού (τουρισμός υγείας, πολιτιστικός τουρισμός, αρχαιολογικός τουρισμός)
– Ανάδειξη του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στη γαστρονομία και σύνδεσή του με τον γαστρονομικό τουρισμό (μεσογειακή διατροφή, τοπικές κουζίνες)
– Δημοτικές δράσεις για την προβολή και προώθηση των προϊόντων της ελιάς.
Οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές και απευθύνονται στους άμεσα ενδιαφερομένους, όπως παραγωγούς, ελαιοτριβείς, τυποποιητές, επαγγελματίες ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων εστίασης, επαγγελματίες γεωτεχνικών επιστημών και επιστημών τροφίμων, καθώς και σε αιρετούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στελέχη ελαιοκομικών φορέων, αλλά και σε οποιουσδήποτε άλλους ενδιαφερομένους.
- Advertisement -