ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ ΜΥΚΗΝΩΝ Ο ΑΝΟΧΥΡΩΤΟΣ ΔΗΜΟΣ
Οι πρόσφατες πλημμύρες και οι μεγάλες καταστροφές ανέδειξαν , με δυσάρεστο τρόπο , την παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας στον Δήμο μας .
Καλούμε την δημοτική αρχή , έστω και τωρα ,να αφήσει τις φιέστες , τις φανφάρες και τα τηλεοπτικά σόου και να λάβει ολα τα απαιτούμενα μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών και να προχωρήσει στην αντιπλημμυρική προστασία της πόλης του Αργους και των δημοτικών διαμερισμάτων . Ειναι απαράδεκτο οι πολίτες να πληρώνουν την ανευθυνότητα της δημοτικής αρχής .
Δεν σκοπεύουμε να εμπλακούμε στη δήθεν ¨διαμάχη¨ μεταξύ των κ. Χειβιδόπουλου και Καμπόσου. Η μικροπολιτική είναι χώρος που τους ανήκει και τους ταιριάζει άριστα.
Αντί αυτού,παραθέτουμε τις θεσεις μας για την αντιπλημμυρική προστασία όπως τις είχαμε καταθέσει στο ΔΣ του Δήμου, τον Δεκέμβρη του 2017 . Δυστυχώς ηταν προφητικές .
ΥΓ στη συνέχεια βάζουμε αυτούσιο το κειμενο που έχει δημοσιευθεί στις 5/12/2017 στη σελίδα του ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ στο Facebook
https://www.facebook.com/groups/630903753762820/permalink/744833019036559/
ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ
Ένα από τα σοβαρότερα θέματα που συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21ης Νοεμβρίου 2017, και για το οποίο ακόμη αναζητείται λύση, είναι τα περιοδικά και σχετικά συχνά πλημμυρικά φαινόμενα στην πόλη μας. Η συζήτηση έγινε με αφορμή την αποδοχή ποσού 850.000,00 € από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την εκτέλεση έργου με τίτλο «Αποκατάσταση παραρεμάτιας ζώνης Ξομβριού ποταμού» της Δημοτικής Κοινότητας Κιβερίου.
Σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου, μάθαμε (αφού δεν έχουμε από αλλού πληροφόρηση) ότι ο Δήμος υπέβαλε αίτημα, (υπερθεματίζουμε φυσικά, αν και η πληροφόρηση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν αναγκαία) με το υπ. αρ. 16361/12-07-2017 έγγραφο, για τη χρηματοδότηση του έργου αυτού. Το αίτημα ικανοποιήθηκε άμεσα και η θετική απόφαση του αρμόδιου υπουργείου αναρτήθηκε στη διαύγεια στις 4-08-2017, δηλαδή είκοσι δύο (22) μέρες μετά την αίτηση.
Είναι άξιο απορίας, όμως, γιατί ο κ. Δήμαρχος καθυστέρησε τόσο πολύ να φέρει το θέμα στο συμβούλιο, αφού πέρασαν 3,5 μήνες. Αμέλεια άραγε, όπως συμβαίνει σε πολλά σημαντικά θέματα του Δήμου μας, ή σκοπιμότητα, για να προλάβει να αποποιηθεί τις ευθύνες του σε μια ενδεχόμενη πλημμύρα και στην πόλη μας, όπως συνέβη στο Δήμο Μάνδρας;
Εμείς, ως Δημοτική κίνηση ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, ψηφίσαμε θετικά για την αποδοχή του συγκεκριμένου ποσού, γιατί θέλουμε να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα και στην πόλη και στην περιφέρεια.
Ρωτήσαμε, ωστόσο, τον κ. Δήμαρχο : Πως προέκυψε το αίτημα στο υπουργείο; Με τι στοιχεία; Ποια προτεραιότητα επιβάλλει να χρηματοδοτηθεί το συγκεκριμένο έργο; Η απάντηση ήταν ότι το συγκεκριμένο έργο είχε μελέτη από τον παλαιό Δήμο Λέρνας και ήταν ώριμο, για να εκτελεστεί. Άρα, όπως διαπιστώθηκε, παρ’ ότι η πόλη του Άργους έχει πληγεί τρεις φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια από μεγάλες πλημμύρες – στη διάρκεια των επτά χρόνων άσκησης εξουσίας από τη σημερινή δημοτική αρχή – δεν έγινε καμιά μελέτη ή κατασκευή αντιπλημμυρικού έργου.
Θυμίσαμε στον κ. Δήμαρχο ότι το Δεκέμβριο του 2013 είχαμε πλημμύρα στο κέντρο της πόλης με ένα νεκρό, το 2015 είχαμε πλημμύρα στο ανατολικό τμήμα της πόλης λόγω της υπερχείλισης του Ξεριά, που βύθισε ένα μεγάλο μέρος της πόλης στα νερά και στη λάσπη και τέλος το 2016, όταν πάλι πλημμύρησε το κέντρο της πόλης, στην οδό Κορίνθου και Βασιλίσσης Σοφίας, λόγω του έργου της ανάπλασης, που δεν επέτρεψε στα νερά να ακολουθήσουν την πορεία τους προς τα νότια μέσω της οδού Δαναού, όπως γινόταν μέχρι τότε. Τελικά, πιστεύουμε ότι πρέπει κάποια στιγμή και η πόλη του Άργους να «ευτυχήσει» να έχει ένα ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχέδιο και τα αντίστοιχα έργα, ώστε να προστατεύεται η ζωή και η περιουσία των πολιτών της.
Θυμίσαμε, ακόμη, στο κ. Δήμαρχο ότι στις 04-10-2016 παραλάβαμε έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών –Τμήμα Γεωλογίας (πρόβλεψη πλημμυρικού κινδύνου στο Δήμο Άργους –Μυκηνών), που μας παρουσίασε ο καθηγητής Λέκκας, στην οποία προβλέπονται διάφορες δράσεις για την αντιμετώπιση των πλημμυρών. Έχουμε, επομένως, πολλά επιστημονικά στοιχεία, για να συντάξουμε αντιπλημμυρικές μελέτες, ώστε να παρέμβουμε αποτελεσματικά και να λύσουμε τα προβλήματα.
Στη μελέτη αυτή, ωστόσο, τα προτεινόμενα έργα έχουν διαφορετική αξιολόγηση, όπως αναφέρει στα συμπεράσματά του από την έρευνα ο κ. Λέκκας. Γράφει συγκεκριμένα στη σελ. 173: «Από την ανάλυση του πλημμυρικού ιστορικού αλλά και από πρόσφατες καταστροφές, η υψηλότερη διακινδύνευση υποδομών εντοπίζεται στις ανατολικές παρυφές της πόλης του Άργους και στο κέντρο της πόλης …..Λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής προτείνεται ένας συνδυασμός δομικών και μη δομικών μέτρων …..Παράλληλα προτείνεται μία σειρά από διοικητικά μέτρα και δράσεις ενημέρωσης του κοινού που έχουν ως στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι εξαιρετικά σημαντικές για την επίτευξη του στόχου αυτού κυρίως σε περιοχές που δεν μπορούν να γίνουν σημαντικές δομικές παρεμβάσεις εκτός των ήδη υπαρχόντων, για να μειώσουν αποτελεσματικά τον πλημμυρικό κίνδυνο, όπως στις ανατολικές παρυφές και στο κέντρο της πόλης του Άργους. Για το λόγο αυτό, η πολύ καλή ενημέρωση του κοινού, η εγκατάσταση οδικής σήμανσης που να επισημαίνει τον κίνδυνο, η εγκατάσταση φωτισμού και η ανάπτυξη ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του πλημμυρικού κινδύνου». Εάν, λοιπόν, το αίτημα για την χρηματοδότηση του έργου έχει προκύψει από την έρευνα του Πανεπιστημίου- με βάση τα παραπάνω αναφερόμενα- φαίνεται καθαρά ότι δεν έχει γίνει καμία αξιολόγηση των προτεινόμενων λύσεων και η επιλογή του συγκεκριμένου έργου έχει γίνει με άλλα κριτήρια.
Επίσης, εάν ο δήμος αξιολόγησε αυτό το έργο ως πρώτο από την έρευνα αυτή (χωρίς φυσικά να το μελετήσει περαιτέρω), γιατί χρειάστηκε τόσο χρόνο, για να υποβάλει το αίτημα στο Υπουργείο; Ας σημειωθεί ότι το Υπουργείο φαίνεται να χρηματοδοτεί άμεσα τέτοια έργα που έχουν επείγοντα χαρακτήρα (όπως αναφέρεται στο έγγραφό του). Άρα διαψεύδεται ο κ. Δήμαρχος που συνεχώς διαμαρτύρεται ότι δεν έχει χρήματα, όπως είχαν οι προηγούμενοι δήμαρχοι, για να κάνει έργα. Αν λάβουμε δε υπόψη μας την πρώτη σημαντική φονική πλημμύρα στο Άργος, έχουν ήδη περάσει τέσσερα(4) χρόνια, διάστημα πολύ μεγάλο, για να μην έχουμε κάνει τίποτα!
Ποια, τελικά, ήταν η αξιοποίηση του ερευνητικού προγράμματος;
Γιατί μέχρι σήμερα ο κ. Δήμαρχος δεν υπέβαλε καμία πρόταση στην Περιφέρεια για χρηματοδότηση που, όπως υπαινίσσεται, ανέθεσε τη μελέτη – έρευνα προς δική του διευκόλυνση, αφού τα έργα αυτά είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας;
Γιατί δεν έκανε καμία ενέργεια μέχρι σήμερα διοικητικού χαρακτήρα, όπως αυτές αναφέρονται μέσα στην μελέτη και των οποίων το κόστος είναι ιδιαίτερα χαμηλό αν όχι μηδενικό; Σε τέτοιες περιπτώσεις το μόνον που απαιτείται είναι η πολιτική βούληση, ο προγραμματισμός, η οργάνωση των υπηρεσιών και το σημαντικότερο, το χρέος απέναντι στους πολίτες μας.
Τι πρέπει, λοιπόν, να γίνει; Να θρηνήσουμε και εμείς θύματα, για να κάνουμε το καθήκον μας;
Άργος 05/12/2017
Για τον « ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ»
ΔΗΜΗΤΡIOΣ ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το πιο δυνατό Pre Christmas Party της πόλης με τις καταπληκτικές μουσικές επιλογές και το…
Ο Δήμος Άργους – Μυκηνών στο πλαίσιο των εορταστικών ημερών, ενημερώνει τους πολίτες και τους…
Όλοι γνωρίζουμε ότι Χριστούγεννα δεν είναι μόνο τα φωτεινά λαμπιόνια, τα στολισμένα δέντρα με τα…
O Asteras Aktor Β΄ πέρασε νικηφόρα από το Άργος επικρατώντας 2-1 τον Παναργειακό και τον…
Το κλασικό παιδικό έργο του Κάρολου Ντίκενς, «Το Πνεύμα των Χριστουγέννων» είχαν την χαρά να…
Ασταμάτητος ο Διομήδης Άργους κόντρα στον Ολυμπιακό/Όμιλος Ξυνή. Στην φάση των 16 του Κυπέλλου Ανδρών…