Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΠιθανή εισβολή τροπικού κυκλώνα εξέδωσε η μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου...

Πιθανή εισβολή τροπικού κυκλώνα εξέδωσε η μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Έκτακτη ειδοποίηση για τον μεσογειακό κυκλώνα που είναι πιθανό να δημιουργηθεί προσεχώς στο νότιο Ιόνιο εξέδωσε η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Κυκλώνες τέτοιου τύπου, οι οποίοι ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη ΜεσόγειοΠρόκειται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, για ένα σχετικά ασυνήθιστο φαινόμενο. Η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο νότιο Ιόνιο την Παρασκευή είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό «ματιού».

Κυκλώνες τέτοιου τύπου, οι οποίοι ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

Η προγνωσιμότητα του Medicane, σύμφωνα με το ΕΑΑ, είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αφορά στην τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κακοκαιρία «Ξενοφών» που πλήττει σχεδόν όλη τη χώρα με θυελλώδεις ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας σε υψόμετρο άνω των 1.800 μέτρων περίπου.

Οι θυελλώδεις άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν και την Πέμπτη δημιουργώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενώ οι βροχοπτώσεις αναμένεται αύριο να έχουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησο) και στα νότια νησιωτικά τμήματα (Κυκλάδες – Κρήτη)

Σφοδρές καταιγίδες προ των πυλών

Την Πέμπτη θα σημειωθούν παροδικές βροχοπτώσεις στην ανατολική Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά, στην ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και κατά περιόδους στα Δωδεκάνησα, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν σε ορεινές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας.

Την Παρασκευή η κακοκαιρία θα ενταθεί από αργά το βράδυ στο νότιο Ιόνιο και σταδιακά στη νοτιοδυτική Ελλάδα, με ισχυρές καταιγίδες τη νύχτα προς Σάββατο στην Πελοπόννησο και στη δυτική Κρήτη. Σε αυτήν τη φάση της κακοκαιρίας, επισημαίνεται ότι οι βροχές και οι καταιγίδες που θα επηρεάσουν το νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο θα αποκτήσουν αξιόλογη δυναμική, με μεγάλα ύψη βροχής να σημειώνονται στην περιοχή της Πελοποννήσου μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το Σαββατοκύριακο 29 – 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται εκ νέου επιδείνωση του καιρού, με τις καταιγίδες να επηρεάζουν ολόκληρη τη δυτική, την κεντρική και τη νότια Ελλάδα, καθώς επίσης τις Κυκλάδες και την Κρήτη, επεκτεινόμενες την Κυριακή στη βόρεια – βορειοανατολική Ελλάδα και στο βόρειο Αιγαίο. Μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Κυκλάδες και στη δυτική Κρήτη.

Τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχειά, η κακοκαιρία θα επεκταθεί στο βόρειο – ανατολικό Αιγαίο, στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, όπου αναμένονται ισχυρές καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα παρουσιάσει ύφεση, ωστόσο στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στις Σποράδες ενδέχεται να εκδηλωθούν βροχές κατά τις πρώτες ώρες της ημέρας.

Συνιστάται στους πολίτες να παρακολουθούν συνεχώς τα καιρικά δελτία, καθώς τα φαινόμενα θεωρούνται επικίνδυνα, ικανά να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές και να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Όσοι έχουν προγραμματίσει ταξίδι με αεροπλάνο ή πλοίο, να είναι προετοιμασμένοι για απαγορευτικό απόπλου και σημαντικές καθυστερήσεις. Επίσης, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όσοι διαθέτουν δικά τους πλωτά μέσα, θα πρέπει απαραίτητα να βρουν ασφαλές αγκυροβόλιο.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ