Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑΝΑΥΠΛΙΟ: Περιοδική έκθεση με θέμα "Παίζουμε;" Και νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα...

ΝΑΥΠΛΙΟ: Περιοδική έκθεση με θέμα “Παίζουμε;” Και νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Π.Λ.Ι.

Ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Παίζουμε;” για παιδιά του νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του δημοτικού, ξεκίνησε ήδη στο ανακαινισμένο Μουσείο Παιδικής Ηλικίας “Σταθμός” (πάρκο ΟΣΕ, Ναύπλιο), με αφορμή την περιοδική έκθεση με θέμα παιχνίδια και αντικείμενα από μέταλλα διαφόρων ειδών.

Μέσα από την περιήγηση στην έκθεση οι μικροί επισκέπτες καλούνται να σκεφτούν πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς παιχνίδια. Στη συνέχεια, με τη συμμετοχή σε ένα παιχνίδι χειρισμού και διερεύνησης, τα παιδιά επεξεργάζονται, αγγίζουν και παίζουν με αυθεντικά παιχνίδια από τις συλλογές του ΠΛΙ, ενώ τέλος κατασκευάζουν τη δικής τους επινόησης εκδοχή παιχνιδιών με απλά στη χρήση υλικά.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 60′.

Και βέβαια, συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία η εφαρμογή των υπολοίπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εγκεκριμένων από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Μουσείο “Β. Παπαντωνίου”

Συλλογές: Σχέδια, Σχήματα, Χρώματα

(Νηπιαγωγείο, Α’ και Β’ Δημοτικού) – Διάρκεια: 60′

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συλλογές: Σχέδια, Σχήματα, Χρώματα» μέσα από την περιήγηση στη νέα έκθεση του Μουσείου και ένα παιχνίδι ταύτισης στοιχείων, δίνει την ευκαιρία στους μικρούς μας επισκέπτες να ανακαλύψουν τα σχέδια, τα σχήματα και τα χρώματα που διακοσμούν τα αντικείμενα των προθηκών με ένα διασκεδαστικό τρόπο.

Οι περιπέτειες μιας κλωστής

(Νηπιαγωγείο, Α’ και Β’ Δημοτικού) – Διάρκεια: 60′

Μια κλωστή μας μιλά για τη ζωή της και οι ιστορίες που αφηγείται ταξιδεύουν τα παιδιά στο παρελθόν, γνωρίζοντάς τους την υφαντική. Μέσα από ένα ευχάριστο παιχνίδι ανακαλύπτουν τα “παράξενα” αντικείμενα του Μουσείου, ενώ παράλληλα ενεργοποιούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

“Συλλέγω, ερευνώ, εκθέτω…”: Ένα ταξίδι στον κόσμο του Μουσείου

(Μαθητές Γ’ έως ΣΤ’ Δημοτικού και Γυμνάσιο) – Διάρκεια: 90′

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συλλέγω, ερευνώ, εκθέτω…» σχεδιάστηκε με γνώμονα τη νέα μόνιμη έκθεση του ΠΛΙ «Οι συλλογές: ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο», που στοχεύει στην ανάδειξη του εύρους των συλλογών του. Είναι μία δράση που ξεκινά με αφετηρία το Μουσείο, συνεχίζεται στην τάξη και ολοκληρώνεται στο Μουσείο, επιδιώκοντας την αλληλεπίδραση των μαθητών με αυτό και τη δημιουργία μιας σταθερής σχέσης μεταξύ τους.

“Mόδα είναι θα περάσει…”. Τα ενδυματολογικά στυλ στον 20ό αιώνα

(Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου) – Διάρκεια: 90′

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μόδα είναι θα περάσει…” στοχεύει στη γνωριμία με το ένδυμα, τη μόδα και τα στυλ που επικράτησαν και εξελίχθηκαν τον 20ό αιώνα. Οι μαθητές ερευνούν σε ομάδες ενδυματολογικές τάσεις προηγούμενων δεκαετιών και ντύνονται με τα ενδύματα που τις αντιπροσωπεύουν.

Το Ναύπλιο στον 19ο αιώνα

(Δ’, Ε’ και Στ’ τάξεις Δημοτικού, Γυμνάσιο, Λύκειο) – Διάρκεια: 90′

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Το Ναύπλιο στον 19ο αιώνα” περιλαμβάνει έναν περίπατο στην παλιά πόλη -εντός των τειχών- και στοχεύει να γίνει το εργαλείο που θα χρησιμοποιήσει ο μικρός ή νεαρός επισκέπτης για να ανακαλύψει μια εποχή μέσα από τα στοιχεία που προσφέρει το δομημένο περιβάλλον.

Κόστος συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα: 3 €/άτομο

Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων: 25 άτομα

Είσοδος ελεύθερη για τους συνοδούς εκπαιδευτικούς

Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων: Κασσιανή Πλατή, Τηλ. 27520 28947, Email: [email protected]

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ