Κ.Ε.Δ.Ε: Δεν αποδεχόμαστε τη δημιουργία Δήμων «δύο ταχυτήτων»

- Advertisement -

“H ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, πρέπει να αποτελέσει προγραμματική δέσμευση όλων των κομμάτων εξουσίας”, τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕΔΕ, απαντώντας και στην πρόταση του προέδρου της Ν.Δ. να πάνε τα έσοδα απο τον ΕΝΦΙΑ στην δήμους.

- Advertisement -

 

Αναφέρει η ανακοίνωση-τοποθέτησης της ΚΕΔΕ: Με αφορμή το «θόρυβο» που έχει ξεσπάσει, μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, για μεταβίβαση των πόρων του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, η Κ.Ε.Δ.Ε. οφείλει να ξεκαθαρίσει για μια ακόμη φορά τις πάγιες θέσεις της πάνω στα ζητήματα που αφορούν τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης. Κι αυτό το κάνουμε αφενός γιατί δεν επιθυμούμε να εμπλακούν οι Δήμοι σε μια κομματική αντιπαράθεση. Αφετέρου, για να μην αποτελέσει το ζήτημα αυτό αφορμή για να δημιουργηθούν «διαχωριστικές γραμμές» ανάμεσα στους Δήμους.

Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού διεκδικεί ενωμένη αυτό που δικαιούται, τα χρήματα για να μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης. Να προσφέρει στους πολίτες υπηρεσίες ποιότητας, καθώς και να στηρίζει στην πράξη, αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει καταθέσει εδώ και μήνες τόσο στην Κυβέρνηση, όσο και στα κόμματα, τις θέσεις της όσον αφορά την αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα, την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και λειτουργικής αυτοτέλειας των Δήμων. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουμε καταθέσει, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η προώθηση της φορολογικής αποκέντρωσης. Είναι μια ουσιαστική μεταρρύθμιση η οποία

 • Εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε όλες τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες
 • Διασφαλίζει μακροπρόθεσμα την οικονομική ανεξαρτησία και την λειτουργική αυτοτέλεια των Δήμων, έναντι του Κεντρικού Κράτους.
 • Διασφαλίζει την ανταποδοτικότητα της φορολογίας, καθώς και το διαρκή δημοκρατικό έλεγχο από τις τοπικές κοινωνίες, για το πώς αξιοποιούνται τα χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες.
 • Έχουμε επίσης δημόσια πει πως θεωρούμε τον ΕΝΦΙΑ έναν κοινωνικά άδικο κι αντιαναπτυξιακό φόρο, που έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και μηδενική ανταποδοτικότητα. Γι αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να καταργηθεί.

 Η θέση μας για τη μεταβίβαση του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους

Αμέσως μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την προηγούμενη Κυριακή στη ΔΕΘ, η Κ.Ε.Δ.Ε. πήρε θέση όσον αφορά τα όσα είπε. Τονίσαμε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι :

 1. Θεωρούμε πολύ σημαντικό και μας ικανοποιεί το γεγονός ότι στην προγραμματική ατζέντα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, περιλαμβάνονται θέσεις που αφορούν την Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού και ταυτίζονται με τις απόψεις που έχουμε ως ΚΕΔΕ διατυπώσει. Kάτι που δεν διαπιστώσαμε να συμβαίνει μια βδομάδα πριν, στις τοποθετήσεις του κ. Πρωθυπουργού.
 2. Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι στην τοποθέτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υπήρξε αναφορά στην ανάγκη να ενισχυθεί η οικονομική ανεξαρτησία των Δήμων.
 3. Θεωρούμε κομβικής σημασίας για το μέλλον της αυτοδιοίκησης τη δέσμευση για αλλαγή του Κλεισθένη και διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, που αποτελεί άλλωστε και θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δήμων της χώρας.
 4. Τονίσαμε ότι αποτελεί θετικό βήμα η μεταβίβαση των πόρων που προέρχονται από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ( κι όχι του ΕΝΦΙΑ) από το Κεντρικό Κράτος στην αυτοδιοίκηση, αλλά αφού προηγουμένως διασφαλιστεί η δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού είσπραξης.
 5. Επισημάναμε επίσης ότι δεν πρέπει αντικατασταθούν οι πόροι που σήμερα δίνονται στους Δήμους μέσω των Κ.Α.Π. από τους πόρους που θα προέρχονται από τη φορολογία των ακινήτων ( κι όχι μόνον τον ΕΝΦΙΑ), γιατί αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για πολλούς Δήμους, κυρίως της περιφέρειας, αφού δεν θα μπορούν να έχουν τα απαραίτητα έσοδα που χρειάζονται για τη λειτουργία τους μόνον από τη συγκεκριμένη πηγή.

Διαπιστώνουμε επίσης τις δύο τελευταίες μέρες ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια δημόσια αντιπαράθεση γύρω από το ζήτημα αυτό, με πρωτοβουλία κυβερνητικών στελεχών αλλά και Δημάρχων προσκείμενων σε αυτήν, που στόχο έχει να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη και να διχαστούν οι Δήμοι. Η Κυβέρνηση και οι ελάχιστοι, φιλικά προσκείμενοι σε αυτήν Δήμαρχοι, χρησιμοποιούν την υπόθεση του ΕΝΦΙΑ για να αποκρύψουν υποκριτικά ότι:

 • Ο Ν. 4555/2018, ο γνωστός «Κλεισθένης», δεν θεσμοθετεί καμία μεγάλη μεταρρύθμιση όπως η δημοσιονομική αποκέντρωση, η ενίσχυση της οικονομικής αυτονομίας των δήμων και η δυνατότητα των ΟΤΑ να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα οικονομικά τους.
 • Δεν λύνει προβλήματα, που το ίδιο το κράτος έχει δημιουργήσει, όπως της αποπληρωμής της νέας γενιάς των παρακρατηθέντων εσόδων, που ξεπερνούν τα 16 δις ευρώ. Η Κυβέρνηση παρακρατά ένα ΕΣΠΑ από τους Δήμους.
 • Ο «Κλεισθένης» δεν προβλέπει Επιχειρησιακό Πρόγραμμα εφαρμογής και δεν υποστηρίζεται από χρηματοδοτικούς πόρους, κίνητρα και επιχορηγήσεις.
 • Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυβερνητικής προχειρότητας, η αλλαγή των κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ. Ενώ δεν υιοθετήθηκε ένα πλήρες σύστημα κατανομής των ΚΑΠ, υιοθετούνται κριτήρια που δεν έχουν σχέση με το φορολογικό σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την Ελληνική πραγματικότητα και κυρίως με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.
 • Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως στην πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, για τα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ, είναι ότι δεν κάνει κανέναν λόγο για την αύξηση του συνολικού ποσού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.
 • Το Οικονομικό Παρατηρητήριο όχι μόνο δεν το καταργείται, όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, αλλά «αναμορφώνεται», ως εργαλείο ομηρείας των δήμων στα χέρια του Υπουργού. Αφού ο Υπουργός Εσωτερικών έχει τη δυνατότητα και τον τελευταίο λόγο, για να αναπέμψει υποθέσεις που έχει επεξεργαστεί το Παρατηρητήριο.
 • Στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 που ψήφισε πρόσφατα η κυβερνητική πλειοψηφία, προβλέπονται νέες μειώσεις των ΚΑΠ, αφαίρεση κοινωνικών υπηρεσιών από τους δήμους, περιορισμός των ανθρώπινων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απαιτήσεις για δημιουργία εξωπραγματικών πλεονασμάτων.

 

- Advertisement -