Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΓια δεύτερη φορά ισόβια κάθειρξη στον Αμπιμάελ Γκουσμάν

Για δεύτερη φορά ισόβια κάθειρξη στον Αμπιμάελ Γκουσμάν

Δικαστήριο του Περού επέβαλε για δεύτερη φορά ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Αμπιμάελ Γκουσμάν, ή «Γκονσάλο», ιδρυτή και ηγέτη του μαοϊστικού Φωτεινού Μονοπατιού, καθώς επίσης και ποινές ισόβιας κάθειρξης σε άλλα οκτώ μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης, στη δίκη τους για μια βομβιστική επίθεση στη Λίμα τον Ιούλιο του 1992, όταν είχαν σκοτωθεί 25 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί 155.

 

Τα σημαντικότερα στελέχη του Φωτεινού Μονοπατιού, εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης. Ο εμφύλιος πόλεμος στο Περού, που μαινόταν από το 1980 ως το 2000, στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 70.000 ανθρώπους.

Ο Γκουσμάν, 83 ετών σήμερα, είχε συλληφθεί τον Σεπτέμβριο του 1992. Η σύλληψη και η καταδίκη του σήμαναν την αρχή της παρακμής της οργάνωσης.Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην ηγέτη των ανταρτών, που κατηγορείτο ότι είχε ενορχηστρώσει την επίθεση με ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, σε συνοικία της πρωτεύουσας Λίμα.

Ο άλλος μεγάλος πρωταγωνιστής του εμφυλίου, ο πρώην πρόεδρος Αλμπέρτο Φουχιμόρι, είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια κάθειρξη, για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την καταστολή του αντάρτικου — εκτελέσεις αμάχων από τάγματα θανάτου — καθώς και για διαφθορά. Του δόθηκε όμως χάρη στα τέλη του 2017 από τον πρώην πρόεδρο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ